Frontalkrock i 90 km/tim betyder att minst en dör

NYHETER

Den milda vintern gör att varje köldknäpp och varje snöfall är som ”första halkan”. Varken snösvängen eller vi bilister är beredda när veckors barmark plötsligt förvandlas till vinterväglag.

På väg hem från redaktionen i fredags kväll blev det rena skridskoisen och jag ringde polisen för att be dem skicka ut sandbilar.

När jag hade polisen i luren sladdade den första bilen av vägen framför ögonen på mig. En bakhjulsdriven Volvo kombi gjorde en 180-graderssladd och for med baken före ner i motorvägens mittremsa.

Det gick bra. Men på en väg med mötande trafik hade det kunnat sluta riktigt illa.

Inte alla av helgens allvarliga bilolyckor beror på halkan.

Vid en singelolycka hade föraren troligen redan dött när bilen stannade i diket. En annan av dödsolyckorna kan ha varit ett självmord.

Både sjukdom och självmord är dödsorsaker i trafiken som vi sällan talar om.

Ny Volvo klarar krock – i max 70 km/tim

Men utan snöovädret hade det varit en ”normal” olyckshelg.

Det var snön, halkan och den dåliga sikten som gjorde helgen så svart.

Att få sladd i halkan och frontalkrocka på en väg där bilarna håller 90 kilometer i timmen innebär minst en död.

Inte ens de nyaste och säkraste bilarna klarar frontalkrockar i så höga hastigheter, i varje fall inte om motparten är en lika tung bil.

En ny Volvo klarar en frontalkrock med en annan ny Volvo om båda håller max 70 kilometer i timmen, men fortare får det inte gå.

Då räcker säkerhetsbälten och krockkuddar inte till. Då dör det folk i bilarna.

Förare i äldre småbilar lever farligast

För äldre bilar gäller ännu lägre farter. Och den som sitter i en småbil lever alltid farligt i en krock med en normalstor bil.

Det var nog en del som blev förvånade när de försiktigt smög fram på blankisen i 70–80 i Norrtäljemotorvägens högerfil och plötsligt blev omkörda av en ung tjej, hon såg inte ut att vara mer än 20.

Hon körde en äldre japansk småbil i full fart och med mobiltelefonen i örat. Hon kanske var rallyproffs. Men en gissning är att hon bara var aningslös.

Hoppas att hon kom ända hem.

Robert Collin