Bästa tipsen för att spara el

Nu kostar det tretton gånger mer att värma hemmet

NYHETER

Sveriges el är på väg att ta slut. Kylan slukar all reservkraft.

Nu gäller det att spara – i dag är elen tretton gånger dyrare än normalt.

Aftonbladet har spartipsen.

Den extrema kylan i kombination med höstens höjda oljepriser har gjort att svenskarna förbrukar mer el än någonsin tidigare. I dag nåddes ett nytt rekord. Mellan klockan åtta och nio i morse använde svenskarna 28 200 megawatt. Det gamla rekordet på 26 700 megawatt är från i fredags samma tid.

För första gången går nu en officiell varning om elbristen ut.

Höga oljepriser

– Det är viktigt att allmänheten sparar nu. Har man inte låst sitt elpris kan det ge lite tillskott i hushållskassan också, säger Bo Krantz, driftschef på Svenska Kraftnät.

En viktig orsak till den akuta elbristen är de höga oljepriserna. Enligt en undersökning från Statens energimyndighet har förbrukningen höjts med 1 500 megawatt till följd av att villaägare väljer elpatroner i stället för oljebrännare.

– Förra vintern hade vi inte alls de här problemen. Men i höstas var det många som inte ens fyllde sin oljepanna eftersom priserna gick upp så kraftigt.

I dag används all tillgänglig reservkraft. Men inte ens det räcker. För att ingen ska bli utan el importeras 2 000 megawatt från Finland och Danmark. Det motsvarar två kärnkraftsreaktorer.

– Före avregleringen fanns det alltid en överkapacitet. Men nu ligger flera kraftverk i malpåse eftersom de inte är lönsamma längre, säger Bo Krantz.

När eltillgången är låg blir priserna rekordhöga. Normalt kostar en kilowattimme omkring 15 öre. I morse låg priset på två kronor.

Toppnotering i morse

– Det är toppnoteringen, men genomsnittspriset under dygnet ligger på 70 öre i timmen.

Så fort kvicksilvret börjar klättra uppåt igen faller elpriserna. Enligt Bo Krantz når vi normala nivåer redan i slutet av veckan.

Bo Krantz spartips

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM