Huvudmännen inför rätta i dag

Tre åtalas för grov förskingring

NYHETER

I morse startade rättegången mot fyra av huvudmännen i Trustorhärvan som anklagas för att ha tömt investmentbolaget Trustor på 620 miljoner.

Advokat Leif Silbersky hotade att stoppa rättegången eftersom rättens ledamöter kunde vara partiska.

Det har kallats århundradets ekobrott - på kort tid tömdes en del av bolagets tillgångar och sattes in på privata konton.

I dag ställs tre personer inför rätta vid Stockholms tingsrätt: Peter Mattsson, Thomas Jisander och lord Moyne.

Förra veckan visades en tv-dokumentär i SVT om Trustor och journalisten Gunnar Lindstedt har skrivit en bok om härvan.

Frågor till rättens ledamöter

Rättegången började dramatiskt i morse.

Advokat Leif Silbersky frågade om rättens ledamöter sett dokumentären eller läst boken.

En ledamot hade sett dokumetären medan en annan bläddrat i boken.

Silbersky begärde då 15 minuters paus för att bestämma om han skulle göra gällande att det föreligger hinder för huvudförhandling.

Men han och klienterna kom fram till att detta inte utgjorde något problem för att rättegången skulle starta.

– En kvalificerad majoritet av rättens ledamöter har inte läst boken. Vi vill därför att rättegången ska genomföras som planerat, sade Silbersky efter pausen.

– Vi vill visa att det anklagade är helt oskyldiga tilld e gigantiska anklagelser som riktats mot dem. Men domstolen måste ändå fatta ett slutgiltigt beslut, sade Silbersky.

Då var det rättens tur att dra sig tillbaka för attt diskutera, men meddelade snart att de inte kunde se några hinder för att rättegången skulle fortsätta.

Åklagare Skarinder hävdar att Posener, hans kusin Jisander och dennes vän Mattsson tillsammans planerade och genomförde svindeln mot Trustor, medan huvudägaren lord Moyne hävdar sin oskuld och säger att han blivit lurad till att vara bolagets frontfigur.

De tre åtalas för grov förskingring.

Pengar slussades till privata konton

I dag ska Bo Skarinder berätta vad hans tre och ett halvt år långa utredning säger om parternas roller vid bolagsplundringen.

Köpet av bolaget finansierades med pengar ur bolaget när köpet redan var klart, vilket inte är tillåtet.

När bolaget var i händerna på Posener, Mattsson och Jisander fördes huvuddelan av bolagets pengar ut ur landet och slussades fram och tillbaka mellan en rad konton i olika länder.

Under tiden levde männen lyxliv i London och på franska rivieran där Mattsson blev omskriven som ”Mister No Limit”.

Åklagare Skarinder räknar med att totalt 485 miljoner försvunnit ur bolagets kassa, av dem finns 45 miljoner på Jisanders och Mattssons bankkonton i Schweiz.

Härvan avslöjades av journalisten Gunnar Lindstedt som ställde sig frågan hur lord Moyne kunde köpa aktiemajoriteten i det börsnoterade investmentbolaget Trustor när lorden bara några år tidigare tvingats sälja sitt hem på grund av stora ekonomiska problem.

Trustor-härvan började nystas upp inför häpna läsare, och snart startade åklagare Bo Skarinder en utredning.

Posener uteblev

Det spekulerades i om också Joakim Posener, som också kallat sig Joe Falk, som pekas ut som hjärnan bakom bolagsplundringen skulle komma till rättegången.

Men han dök inte upp i morse och åklagaren Bo Skarinder ifrågasatte i morse om polisens metoder att få tag i efterlysta personer är de bästa.

Däremot kom lord Moyne från Storbritannien.

Inga-Lill Hagberg