Släcker han fredshoppet?

Experterna om Sharon: Processen är hotad

NYHETER

I dag går det israeliska folket till val.

För att rösta bort Ehud Barak från makten.

Sharon leder skyhögt i opinionsmätningarna.

När vallokalerna stänger klockan 21 svensk tid kan mannen som kallade det historiska Osloavtalet 1993 för "ett fruktansvärt och farligt misstag" ha ansvaret för freden i Mellanöstern.

Omvärlden undrar nu om fredsprocessen definitivt är död.

Aftonbladet ställde frågan till fem svenska experter.

Kommer Sharon att erbjuda Barak en plats i regeringen?

Ja, han inser nog att Barak skulle kunna bidra till en politisk stabilisering. Med det är ovisst om Barak kommer att acceptera. Sharon väcker väldigt starka - negativa - känslor hos breda grupper i arbetarpartiet.

Varför talar Sharon om en samlingsregering?

Hans likud har bara 19 mandat av Knessets 120 och Sharon behöver en stabil majoritet. Skillnaden är inte så stor mellan vad en samlingsregering skulle kunna göra och vad någon regering baserad på likud kan göra; en lång rad småpartier är ändå med och påverkar regeringsprogrammet.

Vad skiljer Sharons och Baraks inställning i fredsprocessen?

Sharon har en hårdare attityd till palestinierna och Arafat. Barak har gått med med på en rad eftergifter och var beredd att acceptera principen om ett delat Jerusalem.

Hur kommer Sharon att tas emot av arabvärldens ledare?

Kyligt, men så länge han inte gör något spektakulärt - som att marschera med en polisarmé över det heliga berget Haram al-Sharif - kommer de diplomatiska förbindelserna att hålla.

Vad förväntar sig Sharons väljare?

Trygghet. För majoriteten väljare handlar fred i första hand om ekonomisk stabilitet och utveckling i Israel, inte om historisk rättvisa för palestinierna. Det stora stödet för Sharon är lika mycket ett missnöje med Barak som stött sig med så gott som samtliga i israelisk politik.

Vad har Sharon för förhållande till de judiska bosättarna?

Han tänker inte ge upp en enda bosättning i en eventuell fred med palestinierna. Som jordbruksminister var Sharon arkitekt bakom bosättningspolitiken och har därför stort stöd bland bosättarna/ockupanterna.

Hur kommer det palestinska folket att reagera om Sharon vinner?

Sharon är för många palestinier ondskan personifierad; han tvingades avgå som försvarsminister efter massakern på palestinska flyktingar i två läger i Libanon 1982.

Är fredsprocessen död?

Den är hotad, men inte död. Det finns ingen annan väg för parterna än att förhandla sig ur situationen.

Peter Grensund