Josefina får ge tigrarna namn

Ungarna ska heta Curry, Chili och Cayenne

NYHETER

Curry, Chili och Cayenne.

Så ska de tre vita tigerungarna heta.

– De är så söta, säger Josefina Nilsson, 9, som skickat in det vinnande namnförslaget.

Det är en månad sedan tigrarna föddes i Parken Zoo i Eskilstuna. I dag fick de sina namn.

Den lille hannen som ingen trodde skulle överleva, men som räddades med konstgjord andning och hjärtmassage, verkar tycka att Curry är ett namn med klös i.

– Det gör faktiskt ganska ont när han klättrar. Klorna går rakt igenom tröjan, säger Josefina Nilsson lite oroligt.

Trots den omilda behandlingen kan hon inte låta bli att fascineras av att ha en livs levande vit tigerunge i knät. Familjen har en katt där hemma, men det är liksom inte riktigt samma sak.

Systrarna bor med mamma Sarah

Tigrarna växer fort nu. Curry väger redan 3,5 kilo, systrarna Chili och Cayenne lite mer. Honorna bor fortfarande med mamma Sarah i en bur i djurparken, Curry kommer att få bo kvar hos zoologen Stefan Jonsson och hans hustru Lisbeth i ungefär tre månader till.

– Sedan får vi se hur vi ska få honom att bli en tiger igen. Möjligen kan hans mamma acceptera honom om han först får träffa sina systrar under en tid, säger Stefan Jonsson.

Namnskylt vid buren

I sommar kommer Josefina att kunna visa upp "sina" tigrar för alla kompisar. Vid deras bur kommer det att finnas en namnskylt som också talar om vem som namngivit dem.

– Jag har redan berättat för mormor och farmor. De blev alldeles till sig, fnissar Josefina.

Till Aftonbladets namntävling kom det över 12 000 förslag från över 4 000 personer. Det stod Curry, Chili och Cayenne på två bidrag, och lotten avgjorde till Josefinas fördel.

Blev glad och förvånad

– Jag blev jätteförvånad när ni ringde och berättade att jag vunnit. Och glad, säger hon.

Juryn blev snopen när den upptäckte att Josefina bor i Eskilstuna.

Förstapriset, en helg på hotell i just Eskilstuna och biljetter till Parken Zoo, förlorade åtminstone en del av sin tjuskraft.

Priset byttes därför raskt ut mot en kryssning till Helsingfors och en heldag på djurparken Högholmen samt säsongskort till Parken Zoo.

Olle Castelius