Hackern gav kändiskoder till tidning

Hård kritik mot toppmötets ansvariga

NYHETER

En datahacker har avslöjat kontokortsnummer, mobilnummer och annan hyperkänslig information om 1 400 megakändisar. Han skickade alla de topphemliga uppgifterna till en schweizisk tidning.

Bland de avslöjade:

Utrikesminister Anna Lindh, förre moderatledaren Carl Bildt, och Leif Johansson, Volvochef.

Alla tre deltog i det ekonomiska toppmötet, WEF, i Davos förra helgen.

1 400 namn på listan

Häromdagen avslöjade den schweiziska tidningen Sonntagszeitung att en cd-skiva med mycket känslig information kommit till redaktionen.

Det handlade om kontokoder, logg-in ord, kontokortsnummer, mobiltelefonnummer både till familj och andra kända personer, förtrolig information om resplaner med mera.

1 400 namn fanns på listan. Alla var höjdare och deltog i konferensen.

Det är inte känt om den hemliga informationen har hunnit missbrukas.

Utrikesminister Anna Lindhs pressekreterare fick en bärbar dator när hon kom till Davos, men hon använde den aldrig. Dessutom fanns ingen hemlig information i den.

Det är heller inte klarlagt om Volvochefen Leif Johansson och Carl Bildt använt sina datorer eller om de haft intrång i dem.

I Schweiz rasar kritikerna.

Ansvariga för konferensen anklagas för slarv. De lät kreditkortnummer ligga alltför länge på WEF-konferensens server. Det räckte för en hackare.

”Mötet ett fiasko”

Chefen för Swisscard, Urs Baumann, som företräder American Express i Schweiz säger till Sonntagszeitung.

- Det viktigaste nu är att låta spärra kreditkorten.

I bankvärlden säger man syrligt att de 29 miljonerna som användes för att skydda personer till liv och lem visserligen lyckades förhindra demonstranter och terrorister att göra mötet till ett fiasko.

Men också.

En enda hackare lyckades.

Anita Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM