Sharon till makten i Israel

Barak lämnar politiken

NYHETER

JERUSALEM

De israeliska väljarna kastade på tisdagen i ett slag ut Mellanöstern i en osäker framtid, när de valde den 72-årige pensionerade pansargeneralen Ariel Sharon till ny regeringschef.

Enligt inofficiella siffror från den centrala valkommittén har högerledaren Ariel Sharon, när 75,6 procent av rösterna var räknade, fått 61,0 procent medan den avgående premiärministern Ehud Barak fått 38,9 procent.

Barak meddelade snart att han lämnar posten som Arbetarpartiets ledare till följd av valförlusten. Han tänker också lämna sin plats i parlamentet.

Hårda bud

Det var ett desillusionerat Israel som röstade på Sharon och hans kompromisslösa politik gentemot palestinierna. Många väljare valde att stanna hemma.

Sharon har förklarat att palestinierna inte kommer att få sina krav på kontroll över de heliga platserna i Jerusalem uppfyllda, att alla judiska bosättningar i av Israel ockuperade områden (Västbanken och Gazaremsan) blir kvar där de är och att palestinierna inte kommer att få mer mark än vad de har nu i de självstyrande områdena.

Detta är enligt palestinska källor ett recept på upptrappning av den väpnade konflikten.

Även på valdagen förekom protester, med omkring 40 skadade i gatuslagsmål mot israeliska soldater. Under en demonstration i Ramallah sade Marwan Barghouti, tongivande gräsrotsledare i Arafats egen organisation Fatah, att israelerna kommer att bli varse att Sharons järnhand inte kan stoppa upproret.

Den palestinska ledningen sade däremot sent på tisdagen att Israel har valt Sharon, och då får palestinierna lov att tala med honom.

- Men frågan är om det leder fram till något. Hans fredspolitik kan det inte bli tal om, för han söker inte en rättvis lösning, där Israel utrymmer våra områden, sade fredsförhandlaren Nabil Shaath.

Svagt förtroende

Det Sharon lovat är att återupprätta säkerheten för israelerna. Många israeler tvivlar. De har tappat tron på Barak, men har svårt för "höken" Sharon. Inte bara grannländerna, utan också Barak har varnat för att Sharons politik leder till krig.

Det bristande förtroendet ledde också till lågt valdeltagande, troligen det lägsta i Israels historia, bara 62 procent.

De israeliska araberna, 12 procent av väljarna, höll sig borta. De hårdhänta åtgärderna mot demonstranter i oktober, då 13 israeliska araber dödades, har utraderat deras stöd för Barak.

Kaos i knesset

Sharon ska nu bilda regering med ett kaotiskt parlament, vars 120 medlemmar är splittrade i 17 fraktioner som ofta "hugger varandra i strupen".

Sharon eftersträvar en samlingsregering, men hans högerparti Likud och Arbetarpartiet är så oeniga om fredsprocessen att de inte väntas kunna samarbeta.

Ett uttryck för de farhågor som finns om vilken väg Sharon kommer att slå in på gavs av statsminister Göran Persson, som också talar å EU:s vägnar eftersom Sverige just nu är ordförandeland.

- Det är viktigt att fortsatta fredsförhandlingar bygger på de framsteg som redan uppnåtts och baseras på de relevanta säkerhetsrådsresolutionerna 242 och 338, framhöll statsministern i ett pressmeddelande.

FN-resolutionerna uppmanar till reträtt från ockuperad mark.

Frank Jörgensen/TT ( )