”Jag är kär i honom än”

Han flydde från Trustorhärvan – nu berättar flickvännen

NYHETER

Joachim Poseners förra flickvän berättar nu för första gången om flykten med den utpekade hjärnan bakom Trustorsvindeln.

- Joachim var efterlyst över hela världen. Jag tog en bild på honom när han kramade en polis, säger hon.

Hon kom hem igen till Sverige för tre år sedan - efter ett halvår på flykt med Posener. Rikskriminalens underrättelsetjänst har försökt komma i kontakt med den unga kvinnan ända sedan Trustor-bedrägeriet avslöjades i oktober 1997.

- Det är naturligtvis väldigt intressant att få prata med henne, säger biträdande överåklagare Bo Skarinder som leder utredningen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att den 22-åriga kvinnan lever ett helt vanligt liv med lägenhet och komvuxstudier i Stockholm.

- Det var för jobbigt att vara på rymmen. Jag var tvungen att komma hem, säger hon.

Roligaste kille hon träffat

Den i dag 22-åriga kvinnan säger att hon visste att Joachim Posener var dömd för ekonomiska brott, det hade han berättat första gången de träffades.

- Jag var jättekär, men hade ingen aning om hur det förhöll sig med Trustor. Helt plötsligt var han efterlyst över hela världen.

- Han berättade en del om affären och sa att det ibland blir fel. Jag var kär och valde att följa med honom.

Den då 20-åriga kvinnan var på Barbados med Posener då han den 31 oktober 1997 av sina kompanjoner i Trustor fick veta att Svenska Dagbladet avslöjat turerna kring köpet av företaget.

Dagen därpå for Posener till London. Flickvännen fortsatte med dennes dotter och en barnflicka till Stockholm. Hon är försiktig när hon berättar om flykten. Hon gör det för att skydda sin förre pojkvän- "den roligaste och knäppaste kille jag någonsin träffat". Hon vill inte avslöja var de varit. En gång besökte hon lägenheten i Tel Aviv i Israel som Posener hyrde då härvan avslöjades. Det har skrivits om champagne och lyxhotell, att paret reste till New York, att hon fick en exklusiv klocka i London.

- Vissa av de inblandade höll på så, men Joachim och jag levde enkelt.

Den unga kvinnan säger att de ofta hade kul.

- På ett ställe fotograferade jag Joachim när han kramade en polis. Tänk om han vetat att Joachim var internationellt efterlyst.

Men tiden på flykt tärde på henne.

- Jag var hela tiden orolig för att åka fast. Oron påverkade hela mitt liv.

Hon säger att hon fortfarande var kär i Posener då de skildes efter ett halvår. Att hon fortfarande är det.

De träffades på NK:s café i Stockholm. Efter några veckor blev de ett par. Hon fick sommarjobb på Trustor.

- Jag har betalat ett högt pris. Mamma har gråtit floder, människor har frågat mig hur jag kunde sticka med honom. Men jag var kär.

Har viss kontakt med Posener

De första åren hemma gjorde hon inte särskilt mycket. För tre veckor sedan började hon läsa på komvux. Hon har fortfarande viss kontakt med Posener.

Korta hälsningar vid nyår och födelsedagar via advokaten. Det enda hon hört från polisen var kallelsen till förhör som låg på hallgolvet då hon kom hem. Den struntade hon i.

Oisin Cantwell