Mata inte duvorna - de är livsfarliga

NYHETER

LONDON

Funderar ni på att turista i London och mata duvorna på Trafalgar Square? Passa er, i så fall.

Nya undersökningar visar att duvorna bär på livsfarliga sjukdomar.

Forskare på ett veterinärlaboratorium har undersökt fem duvor som dött av naturliga orsaker på det berömda torget i London.

De fann minst två farliga organismer som kan sprida sig över till människan: Dels klamydia psittaci, som orsakar den fruktade papegojsjukan som ofta ger en direkt dödlig infektion i andningsorganen hos människor, dels EHEC, en giftbildande och i många fall dödlig variant av den vanliga E. coli-bakterien som brukar ge våldsamma matförgiftningar.

EHEC förknippas ofta med mat som inte är ordentligt kokt eller genomstekt, men den kan även spridas på andra sätt. Tre fångar på ett fängelse i Swansea blev alla svårt sjuka av bakterien sedan de matat duvor genom gallren på sina celler.

Kan orsaka hudsjukdomar

Och en 60-årig kvinna har dött av papegojsjuka sedan hon tagit hand om en död duva som hennes katt burit in. Testerna visar också att duvorna bär organismer som kan orsaka olika former av hudsjukdomar. Varningen kommer samma dag som den ende auktoriserade försäljaren av duvmat på Trafalgar Square, Bernard Rayner, går till domstol för att få behålla sitt tillstånd. Borgmästaren Ken Livingstone vill nämligen förbjuda honom att sälja sina frön till turisterna. Livingstone hatar duvorna på Trafalgar Square och har sagt att ”de är råttor med vingar - fast dummare”.

Peter Wennman