”Hälsomedel kan innehålla BSE-smitta”

NYHETER

MALMÖ

Benresterna i gelatin klassas som högriskmaterial.

Aftonbladet kan i dag avslöja att gelatin gjort på tyska och franska kor säljs till Sverige i form av kapslar för naturläkemedel.

Hårdlanserade fiskleveroljan Pikasol är ett sådant preparat.

- Vem kontrollerar att det inte är smittat av galna kosjukan? undrar Maria som står i en hälsokostbutik i Malmö.

Butiken är en av många som säljer fiskleveroljan med de nyttiga Omega-3- fettsyrorna.

- Det var min son som fick syn på kapslarna och förbjöd mig äta en enda förrän jag kontrollerat var de kom ifrån. Han studerar biologi i Skottland och där förs en ständig debatt kring gelatin i kapslar, godis, mat och annat.

Gelatinet tillverkas ofta av just de köttdelar som klassas som högriskmaterial. Vanligast är bendelar från kor, däribland ryggraden. Musklerna dras ut från benet och skalas innan de kokas ihop. Att benmärg dras med ibland är ofrånkomligt.

- Till läkemedelskapslar har man alltid använt den här typen av gelatin, eftersom den är mer stabil, säger apotekare Mats Welin på Läkemedelsverkets utredningsenhet för farmaci- och bioteknologi.

Får inte exportera sitt gelatin

Han tror det blir svårt att ersätta bengelatinet.

- Det går att göra gelatin på kohud eller gris. Risken för smitta är då betydligt mindre, men materialet blir mjukare och håller inte den kvalitet som krävs för kapslarna.

Problemet är välkänt.

Trots att EU-kommissionen förbjudit användning av material som kan innehålla smittämnen för galna kosjukan, godtar man därför gelatin från nöt så länge det inte kommer från länder där galna kosjukan förekommer.

- England får exempelvis inte exportera sitt gelatin, säger Mats Welin.

Ett samtal till Pronova som saluför Pikasols fiskleveroljekapslar i Sverige visar att Marias oro är befogad. Naturläkemedlet både tillverkas och paketeras i Storbritannien. Eftersom brittiskt gelatin är förbjudet använder tillverkaren gelatin från Frankrike, Tyskland och Italien. Länder EU-kommissionen ansåg riskfria 1999 då Pronova fick sitt certifikat på att Pikasol uppfyller alla EU:s krav och därmed godkändes i alla medlemsländerna.

- Visst, men nu är läget annorlunda. Nu vet vi ju att det finns BSE i fler länder. Hur kan de kontrollera att smittan inte finns i gelatinet vi får hit? säger Maria.

Svaret är att det inte går. Enligt Mats Welin finns det inga BSE-test. Läkemedelsverket måste helt enkelt lita på den bedömning som görs i Strasbourg.

Högrisk- material ingår i allt gelatin

Smittämnen finns i ögon, ryggmärg och hjärnor

Högrisk- material ingår i allt gelatin

Caroline Hougner