Man misstänkt för grov våldtäkt av pojke

NYHETER

I går kväll plockades en sjuårig pojke upp av en bil i sitt bostadsområde i Uppsala.

En 27-årig man från Västerås sitter nu anhållen, misstänkt för grov våldtäkt.

En konfrontation gjordes på torsdagskvällen mellan offret och den 27-årige man som anhållits misstänkt för sexövergrepp på en pojke i sjuårsåldern i Uppsala.

  - Misstankegraden har stärkts, säger kammaråklagare Kenneth Brattström till TT.

Förutom pojken deltog också två vittnen vid konfrontationen i Uppsala polishus. Den misstänkte 27-åringen ställdes upp tillsammans med några så kallade figuranter. Även den misstänktes bil visades för pojken och vittnena.

  - Misstankegraden har stärkts. Mer kan jag inte säga nu - resultaten av konfrontationer är ofta komplicerade. Nu måste vi analysera materialet. Jag tänker ta ställning till en häktningsbegäran på fredagen, säger Brattström.

  Den anhållne, som kommer från Västerås, förhördes under torsdagen. Han erkände inte utan förnekade övergreppet. Åklagaren hade heller inte fått svar från de tekniska undersökningar som gjorts.

  Förhören fortsatte under torsdagskvällen, efter konfrontationen.

Greps under kvällen

27-årigen har nu fått en offentlig försvarare

Mannen greps några timmar tidigare, strax före klockan nio, i en poliskontroll på riksväg 55, vid Skärfälten.

Pojken anmäldes försvunnen strax före klockan åtta i går kväll.

Han kom hem en halvtimme senare. Då fanns polisen på plats i pojkens hem för att tala med hans mamma om försvinnandet.

Pojken berättar att han blivit erbjuden att följa med en man till hans bil, vad som sedan hände är oklart.

– Vi vet inte exakt vad som hände men vi utesluter inte att pojken kan ha blivit utsatt för sexuellt våld, säger polisinspektör Christer Nordström. Pojken fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala för undersökning.

Undersökningen blev klar i dag men polisen vill inte berätta om resultatet.

Den sjuårige pojken kunde lämna ett ganska klart signalement på mannen som förde bort honom och vittnen till bortförande kunde också berätta om ett registreringsnummer som hörde till en herrgårdsvagn.

Uppgifterna ledde till att en bil stoppades vid en kontroll bara en halvtimme senare.

I bilen fanns den nu anhålle mannen. Han stämmer överens med det signalement som pojken gav polisen.

Den anhållne är 27 år och svensk medborgare.

Förhör pågår

Polisen i Uppsala träffar under dagen sina kollegor i Västerås. I Västmanland spanar polisen sedan i somras efter en våldtäktsman som har utsatt åtta barn för sexövergrepp.

Gärningsmannen i Västerås beskrivs som mellan 20 och 40 år, han tar kontakt med barn på ett vänligt sätt, hans offer är i åldrarna sex till tio år och han har begått övergreppen i en bil.

Under dagens har en febril aktivitet pågått i Uppsala; förhör pågår med den anhållne mannen och vittnen, polisen gör platsundersökningar och säkrar spår.

– Det är ett omfattande utredningsarbete, men just nu koncenterar vi arbetet på det som hände i går här i Uppsala, säger Christer Nordström, presstalesman vid uppsalapolisen.

- Mannen förnekar dock brott, säger polisinspektör Christer Nordström.

I övrigt koncentreras polisens undersökningar till det som skett i Uppsala. Vissa spår i mannens bil och i hans omgivning har säkrats, enligt polisen.

Pojken mår efter omständigheterna bra.

Inga-Lill Hagberg, Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM