Expert kritiserar ny mobilundersökning

– Det går inte att dra slutsatser, säger expert

NYHETER

Mobiltelefon är inte alls garanterat ofarligt, säger en svensk expert.

Han kritiserar den stora dansk/amerikanska undersökning som avskriver riskerna.

Frågetecknen finns kvar, speciellt för hur barn påverkas.

– Det finns all anledning att iaktta viss försiktighet. Vi vet inte tillräckligt om hur strålningen påverkar under lång tid, säger docent Kjell Hansson Mild vid Arbetslivsinstitutet i Umeå.

Han reser i dag till London för att som ende svensk delta i en kommission som tillsatts av brittiska regeringen.

Kommissionens uppdrag är att ta reda på mer kring eventuella risker med mobiltelefoner. Brittiska regeringen har avsatt motsvarande 50 miljoner kronor. Lika mycket har telekomindustrin lagt. Nu väntar man på ansökningar från forskare.

Risker kan inte avfärdas

Kjell Hansson Mild är kritisk till den stora undersökning som nyligen avslutats i Danmark. Enligt honom går det inte alls att säga att det är helt riskfritt att använda mobiltelefoner.

– Det finns inget om hur länge eller hur ofta man använt telefonen. Det finns inte heller någon antecking om vilken sida de tumörer som studerats suttit på, säger Kjell Hansson Mild .

– Dessutom har man blandat användare som pratar mindre än två minuter i veckan med riktigt tunga mobilpratare. De två har ju inte samma risktal.

Brister i slutsatserna

Slutsatsen blir att undersökningen - den största som hittills gjorts - har brister som gör att slutsatserna inte går att lita på.

Speciellt barn bör enligt Kjell Hansson Mild hantera mobiltelefon med viss försiktighet. Bara nödvändiga samtal, inga långa samtal.

Strålningen går längre in i huvudet eftersom barnhuvud är mindre.

Barnen har tunnare skallben.

Hjärnan växer och utvecklas, vilket betyder att den kan vara extra känslig.

Rätt design minskar strålning

– Om det finns något skadligt med strålningen kommer barnen dessutom att vara utsatta under betydligt längre tid, eftersom de börjar i tidig ålder, säger Kjell Hansson Mild .

Han är ockå kritisk till telefonernas design.

– Med rätt design behöver man inte skicka hälften av strålningen rakt in i användaren. Jag rekommenderar hands-free eller en lång utdragbar antenn.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM