Rädda Barnens generalsekreterare avgår

- blir erbjuden nytt jobb i Sydafrika

NYHETER

Rädda Barnens generalsekreterare Suzanne Askelöf avgår med omedelbar verkan.

– Det finns ingen schism. Hon har gjort ett jättebra jobb i fyra år. Men det är ett hårt jobb, man kan arbeta hur mycket som helst, säger Görel Thurdin, ordförande.

Suzanne Askelöf vill själv inte kommentera skälen till att hon avgår. I måndags fick personalen ett långt avskedsbrev som Aftonbladet.se tagit del av.

- Vi har kommit överens om att inte kommentera det här och jag vill inte ljuga, säger Suzanne Askelöf till Aftonbladets nättidning.

Avskedsbrevet är i korthet en genomgång av det som hänt inom Rädda Barnen under de tre år och fyra månader som Askelöf varit generalsekreterare.

- Det har varit ett fantastiskt arbete. Och det är oerhört viktigt, i en fantastisk organisation. Men nu ser jag framåt.

Sydafrika nästa

Nästa uppdrag för Suzanne Askelöf kan finnas i Sydafrika.

- Jag har fått ett erbjudande som är fruktansvärt intressant. Familjen är lite bekymrad, men det är mycket spännande, säger Askelöf.

Hon har precis kommit hem från Sydafrika, där hon träffat företrädare för regeringen och bland annat pratat om barnsoldater och aidsproblematiken.

- Jag är oerhört fascinerad av frågan om barnsoldater och skulle vilja hjälpa till med det. Jag har jag fått ett erbjudande från ett institut där nere och det är väldigt spännande.

Att avhoppet från Rädda Barnen skulle bero på en alltför stor arbetsbelastning förnekar Suzanne Askelöf bestämt.

- Nej, det stämmer inte, så mycket kan jag säga. Och jag är väldigt stolt och nöjd över vad jag uträttat inom Rädda Barnen.

”Ingen schism”

Görel Thurdin förnekar att det finns någon schism eller konflikt med Rädda Barnens styrelse bakom det plötsliga beskedet.

– Det är ett stort ledarskap och en stor organisation. I Sverige 140 anställda plus hela folkrörelsen, med tusentals aktiva medlemmar i 300 lokalföreningar, säger Thurdin.

– Vi har diskuterat det här och kommit överens om den här lösningen.

– Suzanne har gjort ett hårt arbete under de här åren. Vi har haft stora omorganisationer och befinner oss i ett stort förändringsskede, vi håller på att bli mer fokuserade och strukturerade. Men det är ett tungt jobb.

Söker ny generalsekreterare

Nu söker Rädda Barnen en ny generalsekreterare. Sedan i måndags är Ola Andersson tillförordnad. Han har 16 år bakom sig i organisationen och har jobbat jämte Suzanne Askelöf i flera år. Han har också arbetat utomlands.

Nästa generalsekreterare får en månadslön om drygt 50 000 kronor och en arbetsvecka på 60 timmar. I jobbet ingår mycket resor både i Sverige och utomlands.

– Vi inleder nu en omfattande rekryteringsprocess. Men det finns ingen tidsgräns för när vi måste ha utnämnt en ny generalsekreterare, säger Görel Thurdin.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM