Hiv-mannen fick sju års fängelse

- överklagar domen till hovrätten

NYHETER

Den 31-årige hiv-man som åtalats för att ha haft oskyddat sex med nio kvinnor i Stockholm dömdes i dag i Stockholms tingsrätt till sju års fängelse.

Mannen fälldes för misshandel, försök till grov misshandel och försök till spridande av smitta.

Efter avtjänat straff ska mannen utvisas ur landet.

31-åringen sökte kontakt med kvinnor på en rad av Stockholms kända innekrogar och klubbar. Han uppfattades som mycket charmig och kvinnorna anade aldrig att han hade fler än en flickvän, ännu mindre att han hade familj i Sverige.

Avslöjad av flickvän

Först när Anna, 33, blev misstänksam och svartsjuk rullades historien upp. Anna kollade mannens mobiltelefon och skrev upp de telefonnummer som sms-ade mannen.

På det sättet lyckades hon få tag på ett 25-tal namn och mobilnummer. Listan lämnades till polisen, som började nysta upp historien.

Polisen var till en början osäker på hur många kvinnor som blivit 31-åringens offer. Utredarna gick ut i tv-programmet "Efterlyst" för att berätta om mannen och varna ytterligare kvinnor som man misstänkte haft oskyddat sex med mannen.

Hiv-mannen greps då han återvände från Danmark i höstas. Han var då anhållen i sin frånvaro, misstänkt för försök till grov misshandel.

Greps i Malmö

- Han försökte inte fly från landet, det finns en annan förklaring, berättade hans advokat Johan Eriksson för Aftonbladet.

Mannen hade varit inblandad i ett bråk i Köpenhamn och skickades tillbaka till Sverige av dansk polis. I Malmö greps han på nytt av svensk polis.

Den 26 september häktades 31-åringen. Han har i alla förhör nekat till brott och hävdat att han har använt preventivmedel.

Enligt domen i dag ska hiv-mannen betala sammanlagt 493 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Enligt tingsrättens dom är mannens brottslighet "utomordentligt allvarlig" och har ett högt straffvärde. Sju års fängelse anses vara en lämplig påföljd.

Ingen av de nio kvinnor som polisanmält mannen har blivit hiv-smittade.

- Jag har precis träffat min klient på Kronobergshäktet. Han säger att att han är oskyldig och vi har beslutat att överklaga till hovrätten, säger 31-åringens advokat Johan Eriksson.

31-åringen förnekar inte att han haft förhållanden med kvinnorna.

- Däremot nekar han till att ha haft sex med alla. Några var han bara bekant med. Och han förnekar att han haft oskyddade samlag, säger advokaten.

Fallet tas sannolikt upp i hovrätten inom åtta veckor.

Caroline Olsson