Rosengren kan tacka EU

Så länge Sverige är ordförandeland sitter han säkert

NYHETER

Björn Rosengren kan tacka sin lyckliga stjärna för två saker.

Att Sverige är ordförande i EU.

Och att den förödande kritiken inte kommer från konstitutionsutskottet, KU.

Näringsminister Björn Rosengren gillar att ha ett finger i varje kokande gryta. Vällovligt – men ibland bränns det. Det gör den eniga kritiken från riksdagens revisorer.

Ändå kan Rosengren dra en suck av lättnad. Det kunde nämligen ha varit värre.

Sverige är ordförande i EU fram till 1 juli. Hela det politiska systemet, inklusive oppositionen, är inställt på att det ska bli lyckat. Att Sverige i internationella media ständigt framställs som landet som egentligen inte vill vara med har skärpt kraven till det yttersta. Ingenting får gå snett.

Alltså ska det mycket till innan statsminister Göran Persson petar en av regeringens absolut tyngsta ministrar före halvårsskiftet. Nästa vecka leder Björn Rosengren för övrigt ett informellt ministerråd för EU:s telekommunikations- och arbetsmarknadsministrar i Luleå. Då kan hans stol inte stå tom.

Revisorerna är eniga

Dessutom borde Björn Rosengren glädjas över att den skarpa kritiken kommer från riksdagens revisorer och inte från konstitutionsutskottet. KU granskar hur ministrarna sköter sina jobb.

Eniga revisorer, från vänsterpartiet till moderaterna, anser att 85-miljonersbonusen till mäklarfirman Goldman Sachs är ”uppseendeväckande och ger prov på oaktsam hantering av statens pengar”.

Om en majoritet i KU stött en liknande formulering hade det sannolikt inte hjälpt att Sverige är ordförande i EU. Då hade Björn Rosengren tvingats lämna regeringen.

Men faran är inte över. Björn Rosengren har anmälts till KU av både förre näringsministern Per Westerberg (m) och Eva Flyborg (fp). Granskningen kommer att göras i vår.

Under våren kommer riksdagens revisorer dessutom att lägga ett förslag till riksdagen om hur regeringen ska sköta sina konsultupphandlingar i framtiden. Näringsdepartementets bonusavtal med Goldman Sachs riskerar alltså att bli en besvärande långkörare för Björn Rosengren.

Har avfärdats i affärstidningar

Kritiken mot Rosengren har av både honom själv och affärstidningar avfärdats med ”att så här går det till i näringslivet”. Underförstått: Det här begriper ni inte, riksdagsmuppar, låt oss sköta affärerna.

Argumenten är både obegripliga och okunniga. Skillnaderna mellan näringsdepartementet och näringslivet är avsevärda. Exempelvis omfattas näringslivet inte av lagen om offentlig upphandling.

Den som tycker att lagen ska avskaffas ska givetvis verka i den riktningen. Men bör samtidigt komma ihåg att det gör det svårt för Sverige att vara med i EU som i konkurrensens namn har bindande regler på området. Det brukar näringslivet och affärstidningarna gilla – annars.