Nu när lamporna har slocknat så skälver den arme Becker

NYHETER

Nu har jag gått i flera dagar och grubblat på hur någon kan jämföra Boris Becker med Siegfried. Liknelsen finns omnämnd i ett nytt nummer av Der Spiegel, tysk tidskrift som på sitt omslag placerat ett enda rubrikord under bilden av Becker:

”Ich”. Jag.

Det är på pricken. Den arme Becker kan väl inte hjälpa det, men han framstår som tråkig och självupptagen. Varenda idrottsman (och kvinna) borde läsa Boris betraktelser.

Hur man kan bli när man varit på topp. När man varit en hel nations hjälte. När miljoner hyllat en. Och hur man blir sen, när verkligheten kommer smygande.

Men vad har detta med Siegfried att göra? Wagners hjälte är lysande när han befriar Brünnhilde och svär henne evig trohet.

Skulle Becker vara en modern Siegfried som en tysk sociolog på modet hävdar i Der Spiegel? Det är på sätt och vis att vanära Wagner. Det går inte att modernisera Siegfried. Jag tycker han var god.

Becker verkar småaktig och missnöjd med allting.

Man kan fråga sig varför de trycker av hans plattityder i en ansedd tidskrift som Spiegel.

Jag har dock förståelse för att det har ett säljvärde. Det har alla kända människor som talar ut. Det kanske verkar som om jag håller på och moraliserar över Beckers liv och leverne.

Men det är inte min tanke. Jag blev bara arg för det där med Siegfried. Den enda likhet jag kan finna med Wagner i dramat Becker och fru Becker är allitterationerna. Allting börjar på samma bokstav. Det var Wagners specialitet.

Före detta frun heter Barbara ”Babs” Becker. Stackars människa, tänker jag. För nu har jag kommit över ett exemplar av tyska tidningen Bild.

Och där är en stor artikel om Babs som var i Tyskland i ett dygn för att överlämna ett pris till Ricky Martin.

Hon har det inte lätt eftersom även hon drabbats av detta öde: Lamporna har släckts. Hon bor i USA och minns hur det var när hon stod på scenen. Så därför flög hon till Tyskland för att stå på scenen.

Så kan det bli för en före detta fru till en före detta världsstjärna.

Till dem som håller på och gnäller om att Niebelungens ring (där operan Siegfried ingår) tar femton timmar att framföra vill jag bara säga: Wagner var konstnär och kunde koncentrera sig.

Detta hans livsverk är betydligt mer komplicerat än Beckers skilsmässa.

Paret Beckers privata opera drog ut i åtta veckor. Nu låter Spiegel Boris tala ut på tio sidor.

Han säger ingenting av intresse. Om ni inte tycker att ”jag är en mycket intensiv människa som tycker om att leva”, låter intressant.

Den sista meningen står Spiegels reportrar för: Herr Becker, vi tackar er för detta samtal.

Han sa ingenting. Ändå kallas det för samtal. Siegfried, var är du, tänker jag. Han var modig, Siegfried, när han dödade draken Fafner.

Men den arme Becker verkar så rädd. En människa som skälver. Han är 33 år.