Sverige bäst på IT – andra året i rad

USA först på fjärde plats enligt ny undersökning

NYHETER

Sverige är världsbäst på IT - för andra året i rad.

Det visar en undersökning gjord av IDC, som årligen utvärderar IT-branschen.

– Sverige har många vinnande egenskaper, bland finns det ovanligt mycket datorer i Sverige och dessutom använder svenskarna mest internet av alla länder i världen per invånare, säger Per Andersen, vd för IDC Nordic.

Marknadsinstitutet IDC analyserar årligen IT-världen.

När IDG började med sina marknadsundersökningar för sex år sedan var USA den klarast lysande stjärnan. I fjol toppade Sverige listan och även i år fick Sverige högsta placering.

Norge och Finland tätt efter

Tätt efter kommer Norge och Finland och först därefter USA.

– Internet och datorer har funnits väldigt länge i USA och därför kanske de nedåtgående siffrorna tyder på att de nått sitt tak där vad gäller datorutbredning. Många medborgare i USA har inte tillgång till internet, säger Per Andersen.

IDC har mätt 55 länder med sammanlagt 97 procent av BNP i världen.

I undersökningen utgår man ifrån de olika ländernas förmåga att ta till sig information inom fyra områden: datorer, internet, informations-infrastruktur och social infrastruktur.

”Använder internet mest av alla”

Framförallt två saker gör Sverige till vinnare:

– I Sverige finns det ovanligt många datorer och svenskarna använder internet mest av alla i världen. Dessutom är medieutbudet stort och brett och utbildningsnivån är hög. Kombinationen gör Sverige till vinnare, säger Per Andersen.

Platsen i täten är inte hotad:

– Jag tror snarare att avstånden mellan de nordiska fyra nordiska länderna kommer att minska att även Danmark finns med i toppen nästa år, säger Per Andersen.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM