Helikopterjakten på nio vargar stoppad

I morgon sätter 23 norska jägare igång – med skoter

NYHETER

I morgon börjar jakten på nio vargar i Norge.

Däremot är den planerade jakten från helikopter troligen stoppad - tills vidare.

Luftfartsverket i Norge vill utreda riskerna innan de ger klartecken.

Det Norska Miljödepartementet fattade under fredagen ett slutgiltigt beslut om att fullfölja jakten på nio norska vargar enligt planerna - trots massiv kritik från två norska djurrätts- och miljöorganisationer och Världsnaturfonden.

Dessa har också överklagat beslutet till tingsrätten i Oslo men fick i går beskedet att ärendet inte behandlas förrän tidigast på tisdag nästa vecka. Då har jakten redan varit i gång under tre dagar.

För att undvika att domstolen fattar ett beslut om förbud efter det att vargarna redan skjutits ville organisationerna att jaktstarten skulle skjutas upp men under fredagen fick de avslag.

Grovkalibriga hagelbössor

I jakten i Hedmark fylke i morgon deltar 23 jägare som är försedda med grovkalibriga hagelbössor. Helikoptrar och skotrar har också rekvirerats för att användas i jakten men nu helikopterjakten kan vara avblåst tills vidare.

– Vi vill ha en värdering av säkerheten när det gäller att skjuta skarpt från helikopter både för jägarna själva men även för tredje person, säger avdelningsdirektör Asbjörn Seterbakken på Luftfartsverket till VG.

Tillresta journalister

Seterbakken bekräftar också att jakt från helikopter inte är tillåtet men att ett undantag har gjorts när det gäller vargarna eftersom vargar begår skadegörelse.

Fortfarande vet ingen riktigt vad som gäller för lördagens jakt.

Hela bygden i Stor-Elvdals kommun är full med tillresta journalister som kommit för att bevaka denna internationellt uppmärksammade händelse. De lär dock inte att stanna särskilt länge och det skulle inte förvåna om jaktlagen väntar med att fälla sina byten tills medierna har lämnat området.

Hobbyjakten av säl ökar kraftigt

Och det är inte bara när det gäller vargjakt som norrmännen retar djurvänner. Nu jagar norrmännen dessutom säl längs kusten. Antalet jägare som ansöker om licens ökar kraftigt.

Samtidigt avtar de internationella protesterna mot norsk säljakt, skriver dagstidningen Aftenposten på fredagen.

För årets jaktsäsong har det norska fiskeriverket fått in hundratals ansökningar. Bara i Nordlands län är 200 personer intresserade av att uppta säljakt som hobby, uppger myndigheten.

Utgör ett problem

Jakten gäller kustsäl och sker på ren hobbybasis. Men eftersom sälarna utgör ett problem i vissa områden är myndigheterna angelägna om att jaktkvoterna fylls.

De tidigare skarpa internationella protesterna mot säljakten håller på att klinga av, säger informationschef Bjarne Myrstad vid Fiskeridepartementet till tidningen.

- Det kommer lite protester från Sverige och lite från Nederländerna. Det är mest massproducerade kort med ''stoppa säljakten'' som är adresserade till Oddrun Pettersen (fiskeriminister 1990-1992), säger han.

Annika Sohlander, TT ( )