Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kändisarna startar bank

–men bara de superrika får vara med

Fotbollsstjärnan Kennet Andersson blir bankman.

Tillsammans med bland annat komikerna Robert Gustafsson och Magnus Härenstam går han in som delägare Quesada, en ny exklusiv privatbank.

- Kan nog bli kul bolagsstämmor, säger Kennet Andersson och skrattar.

Quesadas affärsidé är att förvalta ett fåtal mycket rika personers förmögenheter. Målsättningen är att ha högst hundratalet kunder och förvalta 2-3 miljarder kronor.

Startskottet gick, enligt Dagens Industri, för en vecka sedan och skaran av delägare är mycket exklusiv.

Fotbollsstjärnorna Fredrik Ljungberg, Kennet Andersson och Patrik Andersson är några av de som är registrerade som ägare. Även komikern Robert Gustafsson och tv-stjärnan Magnus Härenstam återfinns bland finansiärerna.

50-tal satsar 40 miljoner

Ett 50-tal privatpersoner har bidragit med sammanlagt 40 miljoner kronor till starten.

- För mig är det mest en kul grej. Det är kul att vara med och följa bolaget från början. Men jag kommer inte delta i verksamheten, säger Kennet Andersson.

 Kommer du att vara kund i bolaget också?

- Det är mycket troligt.

             

- Nej, det tror jag inte.

         

- Nej, men med det här gänget borde det kunna bli roliga bolagsstämmor. Bara det gör det värt att vara med, skämtar Kennet Andersson.

Privatbanken har redan gått in som delägare i Optovent, ett medicinteknikföretag, och i Unibet, som sysslar med spel på nätet.

Dessutom satsar banken på Djurgårdens arenaprojekt runt Stadion i Stockholm.

Personen bakom provatbanken med de många stjärnorna är den kände finansmannen Tommy Jacobson, som sitter i styrelsen för Djurgårdens IF.

För snart ett år sedan hoppade han under uppmärksammade former av sitt livsverk, kapitalförvaltningsbolaget Trevise Banking.

Blev inlagd på psyket

Tommy Jacobson hade gått in i väggen, svårt deprimerad. I tio dagar var han inlagd på psyket på Huddinge sjukhus.

- Jag fick ett psykiskt sammanbrott. Allt bara försvann. Det kändes som om jag föll ner i ett djupt och svart hål, berättade han i Aftonbladet i höstas.

När han tillfrisknat gav han bort sina slipsar och skrev en bok, "Maneater", i stället för att fortsätta som tidigare. I boken gjorde han upp med sitt tidigare liv i finanskretsarna kring Stureplan i Stockholm.

Nu är Tommy Jacobson tillbaka i branschen igen - men på sitt eget sätt. I Queseda hoppas han förverkliga sin dröm om ett företag där man inte skryter om hur många övertidstimmar man har.

- Jag har själv valt vilka jag vill jobba med och de har valt mig, säger han till DI.

Jens Kärrman
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet