Systemet rånades mitt under rusningen

”Rånaren slog sönder flaskor med yxa”

NYHETER

Mitt i fredagsrusningen dök tre beväpnade rånare upp på Systemet i Kista.

- Det var de värsta sekunderna i mitt liv, säger Ripon Andersson som plötsligt stirrade rakt in i en pistolpipa.

Rånet utfördes strax före stängningsdags, klockan sex.

I den fredagsfulla butiken var köerna långa när de tre maskerade männen plötsligt trängde sig in och hotade dem som stod närmast.

- De två som hade pistoler rusade fram till två kassor och tömde dem på pengar. Den tredje vaktade ingången med en yxa, säger Ripon Andersson som stod mycket nära gärningsmännen.

När de vände sig om och siktade på honom sträckte han skräckslaget armarna i luften och snubblade bakåt.

- De var mycket unga och osäkra. Jag såg hur de darrade av nervositet när de siktade på mig. Rånaren vid dörren blev helt vild och började slå sönder flaskor med sin yxa, säger han.

Rädda för ett gisslandrama

Kombinationen av pistolbeväpnade rånare och fullpackad butik gjorde att polisen fruktade en gisslansituation. Alla tillgängliga patruller dirigerades dit, men de tre gärningsmännen lämnade butiken springande innan polisen hann fram.

Tekniker kallades till platsen och säkrade ett antal bevis. Bland annat har rånarna filmats av flera övervakningskameror i och utanför Systembolaget.

För att ta sig till garaget under köpcentret tvingades de enligt vittnen krossa en glasruta i dörren till en kemtvätt innan de körde i väg i en liten, troligen vinröd, bil.

- Vi har hört en stor mängd vittnen och hyser gott hopp om att gripa gärningsmännen inom kort, säger Marie-Louise Nilsson, befäl vid Västerortspolisen.

Systemet stängdes efter rånet och många sista minuten-kunder hastade i väg till Solna där närmaste Systembolag ligger.

Olle Castelius