Nytt piller mot PMS-problem

Annika, 30: Jag kan bli irriterad för ingenting

NYHETER

Nedstämdhet, gråtattacker - i vissa fall självmordstankar.

Var tjugonde kvinna har svåra PMS-besvär.

Men snart kommer ett nytt piller med mindre biverkningar.

Annika Bolin, 30, går på halvfart dagarna före mens. Hon blir lättirriterad och gråtmild. Ibland nedstämd.

- Jag kan börja gråta framför naturprogram på tv. Och jag kan bli irriterad på ingenting, att folk går framför mig på gatan till exempel. Min pojkvän får ta en hel del.

De allra flesta kvinnor har någon form av PMS. Och i dag finns ett antal antidepressiva medel på marknaden. Medicinerna tas i små doser, ett piller varje dag. Men snart kan det räcka med två piller i månaden strax före mens. Det är bland annat norska forskare som testar det antidepressiva medlet Fontex med en betydligt högre dos. Effekten håller i sig hela månaden och biverkningar som illamående och minskad sexlust kan bli lindrigare. När forskningsprojektet är klart gäller det att Läkemedelsverket godkänner pillret.

Över hälften har självmordstankar

- Medicinen försvinner ur blodet och man blir fri från biverkningar under den period som man inte äter pillret. Däremot kan den högre dosen ge mer biverkningar när man tar medicinen, säger Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet.

Många kvinnor har PMS-besvär som hindrar dem i det vardagliga livet. Ångest, depression och minskad sexlust är vanliga symtom. Enligt en brittisk undersökning har 57 procent av alla kvinnor med svåra PMS-besvär funderat på att begå självmord.

Annika Bolin har aldrig provat antidepressiva medel. Hon tycker att hon klarat sig med vanliga värktabletter. Men de psykiska besvären har blivit värre med åren.

- Om jag visste att jag slapp biverkningar skulle jag kunna tänka mig att prova. Det skulle vara skönt att bli av med humörsvängningarna, säger hon.

Så vet du om du har PMS

Anna-Maria Wiklund