Atom-ubåt krockade med fisketrålare

Nio omkom vid kollisionen utanför Hawaii

NYHETER

TOKYO

En japansk fiskebåt sjönk på lördagen utanför Hawaii efter att ha krockat med en amerikansk atomubåt. Nio personer befarats ha omkommit.

Natten mot lördagen svensk tid (på eftermiddagen lokal tid) kolliderade fartyget Ehime Maru med attackubåten USS Greeneville utanför ön Oahu i Hawaii.

Uhime Maru sjönk på några minuter efter sammanstötningen.

Ombord på fartyget, som tillhör en fiskeriskola i Uwajima i Japan, fanns en stor grupp elever. 26 av de 35 ombord på trålaren lyckades gå i livbåtarna och kunde räddas in till Honolulu medan nio förblev saknade.

Bland de saknade fanns fyra 17-åringar som var ute på sin första långsegling, två lärare och tre besättningsmän.

Ursäkt från USAInom en halvtimme efter larmet kom en amerikansk räddningsflotta till platsen, men sökandet efter fler överlevande gav inget resultat.

Olyckan rapporterades omedelbart till högsta nivå i de båda länderna. President George W Bush informerades i Camp David av sin säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice, och USA gav snart sina ursäkter till Japans USA-ambassadör.

Premiärminister Yoshiro Mori bekräftade ursäkten. Hans statssekreterare Yasuo Fukuda tolkade den som att USA medger att USS Greeneville bär skuld till olyckan.

Ehime Maru lämnade Japan den 10 januari för att följa tonfisk, svärdfisk och haj i Stilla havet. Eleverna gick andra året på fiskeriutbildningen i Uwajima på ön Shikoku, där oroliga anhöriga samlades för att invänta besked om räddningsarbetet.

Oklar orsakInga skador syntes på ubåten som är av Los Angeles-klassen, 110 meter lång och kan bära kryssningsrobotar. En talesman för den amerikanska flottan uppgav att den befann sig på en rutinfärd i farvattnen utanför hemmahamnen Pearl Harbour.

Det var ännu några timmar efter olyckan oklart varför ubåten, som var på väg mot ytläge, inte upptäckte fiskebåten ovanför. En teori var att trålaren hade stängt av maskinerna. Då är det svårt för sonarsystemet att märka den.

TT-DPA