Sträng kyla stoppade vargjägarna i morse

”Vi har ingen brådska, vi har två månader på oss”

NYHETER

Vargjägarna i Norge kammade noll under lördagen.

Först tvingade den stränga kylan dem att stanna inomhus.

När de slutligen kom ut hittades inte ett spår av vargarna.

– Vi har ingen brådska. Vi är här för att verkställa ett beslut fattat av politiker och det tänker vi göra, säger Leonhard Mikelsen, jaktledare till Aftonbladets nätupplaga.

– Under natten mot lördag och under morgonen bredde kylan ut sig över samhället, 30 grader minus, berättar Per-Iwar Sohlström, Aftonbladets reporter på plats.

Därför dröjde det tills tiotiden på lördagsförmiddagen innan de första patrullerna av spårare skickades ut med skotrar och skidor. Jägarna avvaktade inomhus i det bistra vädret.

Söker vargspår

Spårarna har ett tufft jobb- att hitta eventuella vargspår på fjäll och skogar. De senaste vargspår som syntes i området var för en vecka sedan och efter det har det snöat betydligt.

– Det finns inget tidsschema. Vargar är inte rationella och dessutom ganska smarta djur så det kan ta tid, sa Per-Iwar Sohlström till nätupplagan under lördag förmiddag.

Först framåt 12-tiden när temperaturen stigit till 20 grader började jägarna att röra på sig.

Men spårpatrullen fick under lördagskvällen återvända utan att ens ha hittat ett spår efter någon av de nio vargarna i den flock de jagar.

Två månader på sig

Jägarna på platsen har drygt två månader på sig att skjuta de vargarna. Den 6:e april går tidsfristen ut.

I samhället fanns under lördagen förutom aktivister och jaktlag, en massiv mediebevakning. Två engelska tidningar och en tysk tv-kanal följer händelseutvecklingen tillsammans med svenska och norska medier och någon enstaka nyhetsbyrå.

– De aktivister som finns på plats är tacksamma för att vargjakten uppmärksammas, säger Per Iwar Sohlström.

Jägarna: Vi verkställer ett beslut

De drygt 20 jägare som fått ett uppdrag av den norska staten tänker inte ge vika.

– Detta är i egentlig mening ingen jakt utan vi verkställer ett beslut, fattat av politiker. Det uppdraget ska vi slutföra och vi har två månader oss, säger Leonhard Mikelsen.

I helgen beräknas ett 50-tal aktivister som protesterar mot jakten dyka upp i Atnadalen och Imsdalen.

– Förhoppningsvis klarar vi att hålla jägarna på avstånd fram till tisdag då det avgörs i rätten om jakten ska fortsätta, sa Christian Pedersen, Norges naturskyddsförbund under fredagen till VG:s nättidning.

Aktivister för och emot jakten

Aktivisterna som är emot jakten får inte bara oemotsagda.

– I förmiddags kom cirka 25 personer från Trysil med plakat med texten: ja till vargjakt, säger Per-Iwar Sohlström.

Senare haglade skällsorden och et var slagsmål i luften när de mötte demonstrerande miljö- och vargvänner.

– Jag kände mig inte hotad, men trevligt var det inte, sade generalsekreteraren i den norska sektionen av WWF (Världsnaturfonden) Rasmus Hansson efter mötet med organisationen ''Bygdefolk mot ulv'', till TT.

– Jag förstår att folk känner sig utmanade när folk kommer utifrån för att blanda sig i deras angelägenheter. Hade det inte funnits så många kameror här skulle vi nog kunna ha haft ett förnuftigt samtal, för delvis sammanfaller våra intressen, sade Rasmus Hansson.

– Det är fel att vi skulle vilja fridlysa alla vargar. Men vi vill ha en livskraftig stam, sade han.

När mörkret föll på lördagskvällen höll sig tiotals varg- och miljövänner kvar ute i skogen för att försöka stoppa jakten.

Annika Sohlander, TT ( )