Tungt lastade tjuvar rammade av tåget

Fastnade på spåret med 680 liter diesel

NYHETER

Släpkärran med stulen diesel var för tungt lastad.

Bilen fastnade på en järnvägsövergång i Boden.

Då kom tåget.

Händelsen inträffade vid halv fyratiden på lördagsmorgonen. Två män i 30-årsåldern, från Boden och Gammelstaden, var på stöldturné i trakterna av Boden. Men girigheten bedrog visheten. Männen hade lastat plastbehållaren med 680 liter stulen diesel på släpkärran efter sin personbil.

Trycket på dragkulan för stort

Trycket på dragkulan blev för stort och ekipaget fastnade på en järnvägsövergång vid Boden södra. Männen kopplade loss släpet och drog det bakåt.

- Då kom tåget från Älvsbyn. En av männen sprang fram mot tåget och försökte stoppa det. Men det var ju helt lönlöst och bilen rammades. I bilresterna fann vi utrustning för pumpning ur tankar, säger Yngve Hansson, vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen, till TT.

Han säger att risk fanns för brand om gnistor hade antänt bränslet. Ingen människa skadades nu. Loket fick mindre skador i fronten men gick för egen maskin in till stationen.

Sitter på polisstationen i Boden

De båda gripna männen sitter på polisstationen i Boden. De misstänks för grov stöld. Båda är kända av polisen för tidigare stölder.

Hansson säger att miljontals liter diesel stulits ur farmartankar och maskiner runt om i Norrbotten under senare tid. Troligen säljs den till mindre nogräknade villaägare och företag.

- Vi vet inte om just dessa båda herrar ligger bakom allt. Men de kan kanske bli en ingång till att nysta i stölderna, menar han.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM