Bara var femte kvinna nöjd med sin kropp

Drygt hälften vill skönhets- operera sig

NYHETER

Bara en av fem kvinnor är nöjd med sin kropp.

Drygt hälften vill skönhetsoperera sig - allra helst göra brösten större.

Bland männen tycker nära hälften att de ser OK ut.

Det visar en enkät på Aftonbladets nätupplaga.

Aftonbladets internettidning har frågat sina läsare om inställningen till skönhetsoperationer.

”Fixa” sina bröst

Drygt en fjärdedel, 25,6 procent av de kvinnor som svarat skulle kunna tänka sig att ”fixa” sina bröst till en eller par storlekar större.

– Det verkar finnas en bröstfixering. Den allmänna idealbilden som massmedierna förmedlar är en trådsmal, underviktig kvinna med små bröst. Många unga tjejers hetaste dröm att bli storbystade fastän en kropp oftast inte ser ut så naturligt om den är smal, säger Annika Strandell, medicinalråd vid Folkhälsoinstitutet till Aftonbladets nätupplaga.

Unga underviktiga

Hon tror att en del av förklaringen är att speciellt unga kvinnor oftast är underviktiga eftersom de konstant bantar. Undervikt leder till att brösten krymper.

– Jag tror att brösten ses som en symbol för kvinnlighet och därför är väldigt viktig, säger Annika Strandell.

Av kvinnorna som valt att svara på Aftonbladets nätenkät vill drygt hälften, 56,2 procent skönhetsoperera sig medan motsvarande siffra för männen är 34 procent. Bland männens önskemål om operationer dominerar fettsugning, drygt en fjärde del skulle kunna tänka sig det:

”Även männen påverkas

– Män påverkas också av skönhetsideal, det finns numera ett stort antal tidningar där mansidealen exponeras, säger Annika Strandell.

Hälften av alla medelålders män i dag är överviktiga av en anledning - de rör för lite på sig:

– På något sätt när vi drömmen om att förbli passiva och att ändå allt ska vara perfekt, människan är ganska lat av naturen, säger Annika Strandell.

– Om männen vill bli smalare borde de börja röra på sig så skulle de få mer muskler och mindre fett, leva längre och se bättre ut i sina egna ögon. Fettsugning är inte en lösning på problemen förutom i mer extrema fall, säger Annika Strandell.

Varför är männen så mycket nöjdare med sin kropp?

– Kvinnor har exploaterats i så många år. Vår bild av en normal kvinna är inte speciellt normal. Dessutom handlar det tråkigt nog om de gamla fördomarna: kvinnans värde ligger i skönhet och mannens i makt, säger Annika Strandell.

Undersökningar visar att redan små flickor är mer missnöjda mer hur de ser ut än små pojkar. Missnöjet kan inte avhjälpas med en skönhetsoperation.

– Man kan avhjälpa sin dåliga självkänsla tillfälligt genom att fettsuga sina lår men det är bara en kortsiktig lösning. Bakom lurar ångesten.

– I stället borde man i skolan ta upp saker som självkänsla och egenvärde så att barnen, och så småningom vuxna, uppfattar sig som mer värdefulla än de gör i dag.

Skönhetsoperationer - så tycker vi:

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM