Kassörskor bakbands av maskerade män

Brutalt rån på Posten i Hallsberg i dag

NYHETER

Ett ovanligt brutalt rån genomfördes på ett postkontor i Hallsberg på lördagen.

Två maskerade män bakband och tejpade över munnen på två kassörskor medan de genomförde rånet.

Örebropolisen hade under lördagskvällen inga spår efter rånarna - men signalementet börjar klarna.

Rånet inträffade på lördagsförmiddagen. När en av kassörskorna kom till postkontoret vid 9.30-tiden fanns rånarna redan inne i postlokalen. De hade tagit sig in via en krossad fönsterruta på baksidan av postbyggnaden.

Kvinnan tvingades ner på golvet och bakbands av rånarna. Den andra kassörskan anlände cirka tio minuter senare och blev också omedelbart bunden av rånarna.

Enligt Örebropolisen finns det inte något larm till själva postbyggnaden, däremot är valvet inne i postkontoret larmat.

- Kanske tvingade rånarna kassörskorna att öppna valvet, eftersom något larm inte har gått, säger Örebropolisens presstalesman Göran Gunnarsson till TT.

Lämnades i trapphus

Kassörskorna blev under rånet hotade med ett pistolliknande föremål. När rånarna var klara lämnades kassörskorna, bundna med tejp över munnen, liggande i ett trapphus.

Polisen fick larmet först klockan 10.40. Då hade kunder som inte kommit in i byggnaden ringt till ett annat postkontor som sin tur larmade polisen.

- Vi vet ännu inte hur stor summa pengar de har kommit över, säger Göran Gunnarsson.

Unga rånare

Örebropolisen hade under lördagskvällen inga spår efter de två rånarna som beskrivs som påfallande unga i ett pressmeddelande:

– Bägge uppges vara cirka 175 centimter långa med smärt kroppsbyggnad. Den ene rånaren var klädd i en glansig blå vindtygsjacka, den andre hade blå träningsbyxor med vita revärer. Bägge hade rånarluvor, säger Stefan Ekberg, vakthavande hos Örebropolisen till Aftonbladets nätupplaga.

Polisen har vittnesuppgifter om att två män lämnade postkontoret strax före klockan tio på lördagsförmiddagen i en vit bil.

- Vi vet fortfarande inte om det var rånarna, vi har inte kunnat spåra bilen, säger Stefan Ekberg.

Örebropolisen har under lördagen knackat dörr, påbörjat den tekniska undersökningen och sökt igenom grannskapet i jakt på ytterligare spår.

Polisen arbetar efter teorin att rånet inte utfördes av några som är hemmahörande i trakten:

– Det är vittnenas uppfattning. Rånarna talade svenska med offren men ett språk som inte postpersonalen kände igen med varandra, säger Stefan Ekberg.

Kassörskorna oskadda

De två postkassörskorna klarade sig utan fysiska skador men chockades av händelsen:

– Vi har ett omvårdnadsprogram för just den här typen av händelser, säger Leif Lundell, informatör på Posten Örebro till Nerikes Allehanda, nätupplagan.

Representanter för postens personalavdelning satt under eftermiddagen i samtal med de två kassörskorna.

-Efter omständigheterna har de klarat sig bra, säger Leif Lundell.

Varför inte postlokalen var larmad vill han inte gå in på:

-Varje arbetsställe har sin egen säkerhetsnivå, jag kan inte gå in på vilken bedömning vi gjort för Hallsberg. Men givetvis måste vi analysera vad som hänt, säger Leif Lundell till Nerikes Allehanda.

Annika Sohlander, TT ( )