Våldtäktsanklagelser i Fremskrittspartiet

Två unga kvinnor pekar ut förtroendevalda

NYHETER

BERGEN

Två unga kvinnor framträdde på lördagen i Norge och anklagade förtroendevalda inom Fremskrittspartiet för våldtäkt.

Partiet ville på lördagen varken bekräfta eller dementera att övergrepp skett, men sade att anklagelserna tas på allvar.

Anklagelserna riktas mot olika personer, men de två påstådda våldtäkterna ska ha skett i samband med en partisammankomst - ungdomsförbundets landsmöte i Telemark förra året.

Den ena anklagelsen framförs av Cathrin Rustöen som själv ingår i ledningen för Fremskrittspartiets ungdomsförbund. Hon gjorde sitt uttalande från talarstolen under ungdomsförbundets pågående länsmöte i Hordaland.

”Sju flickor och två pojkar”

- Jag hoppas att fler unga flickor i partiet ska våga berätta om sexuella övergrepp de varit med om i partisammanhang. Själv känner jag till sju flickor och två pojkar som varit med om övergrepp eller sexuella trakasserier under partisamlingar, säger hon till nyhetsbyrån NTB.

Varken Rustöen eller den andra flickan har polisanmält händelserna, men Rustöen begär nu att partiet tar itu med den "okultur" som råder.

Rustöen säger att hon tidigare har framfört sina påståenden till partiledningen, men att den inte har vidtagit några åtgärder.

Ingen av de personer i hennes bekantskapskrets som ska ha blivit utsatta för övergrepp eller trakasserier var minderårig.

TT-NTB