Storbrand i morse i centrala Jönköping

Trähuskvarter eldhärjat - minst 60 evakuerade

NYHETER

Den brand som under söndagsmorgonen härjat i centrala Jönköping var vid 12-tiden under kontroll.

I lågorna försvann tre kulturhistoriskt värdefulla hus med anor från 1700-talet.

– De är ännu oklart om någon blev kvar i något av husen.Det vi vet är att en person är efterfrågad men inte hört av sig, säger Gunnar Lindelöf vid Jönköpingspolisen.

Vid en presskonferens vid 12-tiden på söndagen bedömde räddningstjänsten att läget var under kontroll.

– Vi har bra grepp på de gränser vi har nu. Men det kommer att krävas en hel del resurser i eftersläckningsarbetet som är omfattande, sa räddningsledare Fredric Jonsson vid en presskonferens vid middagstid.

Då hade tjugo räddningskårer med runt 130 brandmän från hela länet kämpat hela morgonen och förmiddagen för att hejda lågorna från att totalförstöra de anrika husen.

– Jag hoppas innerligt att det inte finns några människor kvar i husen, säger Anders Gustavsson, vakthavande polisbefäl i Jönköping.

Både bostäder och förrådslokaler förstördes vid branden. Enligt vad Aftonbladet erfar förstördes 18 lägenheter.

Kraftig rökutveckling

Storbranden bröt ut vid fyratiden i morse i kvarteret Arkadien på Smedjegatan i centrala Jönköping.

Det första larmet som kom var ett automatlarm klockan 04.11, troligen från någon av affärerna i huset. Polisen gjorde en rutinkoll, upptäckte att det var kraftig rökutveckling och larmade brandkåren.

Rökutvecklingen fick SOS alarm att utlösa ett jättepådrag. Fem brandkårer var snabbt på plats för att försöka få bukt med lågorna.

– När vi rusade in på gården är var det en fullt utvecklad brand på andra våningen, lågorna slog ut från fönstren.Första åtgärden var att rädda liv, att väcka och evakuera människor, säger Anders Löfgren vid räddnningstjänsten.

Ytterligare räddningstjänster kallades in senare för att bekämpa elden. Tidigt på förmiddagen var 20 räddningstjänster och omkring 130 brandmän engagerade. De kom från hela Jönköpings län , hjälp hade också kallats in från Skaraborg.

Kvarter från 1700-talet

Kvarteret som eldhärjats ligger mitt i centrala Jönköping på det näs som skiljer Munksjön från Vättern. Trähusen är de äldsta bevarade i staden och har anor från 1700-talet.

– Det är den värsta brandkatastrofen som drabbat centrala Jönköping under 1900-talet, säger Bo E Karlson, förste antikvarie på länsmuseet i Jönköping till TT. Han har sin arbetsplats bara ett par kvarter från det brandhärjade kvarteret och bor också i närheten.

– Många svenska trästäder har ju brunnit vid olika tillfällen. Även Jönköping har ju varit ansatt av bränder men detta är en del som aldrig brunnit tidigare, säger Bo E Karlson.

Han var själv på plats tidigt på söndagsmorgonen och såg ödeläggelsen.

– Det verkar som att hälften av bebyggelsen brunnit ned. Man får evigt hoppas att man lyckats klara återstoden, sade han till TT vid niotiden.

I kvarteret som består av flera trevåningshus av trä finns bostäder, kontor och butiker. Några hundra meter från kvarteren har Göta Hovrätt, tingsrätten och andra domstolar sina lokaler.

– Det brinner så in i vassen. Nästan hela kvarteret brinner, säger Anders Gustavsson.

– Vi har evakuerat runt 60 personer hittills och hoppas innerligt att det inte finns några kvar i husen. Om så är fallet, så är det antagligen för sent.

Ännu mitt på söndagen var det oklart om någon blivit kvar i lågorna:

– Vi vet att en person är efterfrågad men inte påträffad, säger Gunnar Lindelög vid Jönköpingspolisen.

De människor som bodde i kvarteret har evakuerats till ett hotell, men även hotellet var i morse i farozonen. Därför bussade polisen de boende till polishuset.

En brandman fick föras till sjukhus med rökskador. En boende fick lättare skärskador.

Övertänt på tio minuter

Enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet var brandförloppet väldigt snabbt. På tio minuter var kvarteret övertänt. Branden ska ha börjat i mitten av kvarteret och spridit sig åt två håll, vilket kan ha bidragit till det snabba förloppet.

– Vi såg en liten brand härifrån från början, sen bara flammade det upp, säger Anders Gustavsson.

"Oerhörda värden försvunna"

Peter Persson (s), kommunalråd i Jönköping är bedrövad över branden som ödelagt den gamla kulturbebyggelsen från 1700-talet.

- Den ligger mitt i stadens hjärta. Det är oerhörda värden som försvunnit.

Persson utgår från att man ska försöka att på nytt bygga upp den miljö som branden raserade:

– Den går inte att återskapa men man kan sträva efter en likartad gestaltning.

En annan kulturhistorisk byggnad, Bäckaby kyrka i stadsparken brändes förra året ner av satanister.

Jens Kärrman, Annika Sohlander