Tre handikappade försvann efter dans

En hittades ihjälfrusen utan ytterkläder i natt

NYHETER

Tre förståndshandikappade, två män och en kvinna, försvann efter en dansgala i Östersund i natt.

En av dem kördes på av ett tåg i natt. När lokföraren såg efter vad det var han kört på, hittade han mannen som låg som ett bylte på spåret. Utan ytterkläder.

- Vi vet inte om mannen frusit ihjäl eller om han dog av att tåget körde på honom. Det får obduktionen visa, säger poliskomissarie Stephen Jerand till Aftonbladets nättidning.

”Jättelänsdans för handikappade” var tänkt att ge förståndshandikappade en möjlihet att få dansa till sina idoler och ha roligt. Men det slutade i tragedi.

- Det betyder så oerhört mycket för dem. För en del av dem var det kanske det roligaste de varit med om. Men nu känns det som att alla ansträngningar varit förgäves, säger initiativtagaren Ulf Wiktorsson.

Arvingarna och Barbados

För andra året i rad ordnades dansgalan. På fredagen spelade Arvingarna, Barbados och Sinnax för flera tusen som köpt biljetter. På lördagen var det ”Jättelänsdans för handikappade”.

Ulf Wiktorsson, som själv arbetar inom omsorgen, såg förra året en möjlighet att engagera Vikingarna så att även de förståndshandikappade skulle få se dem.

- Vikingarna ställde upp för kaffepengar, liksom Barbados och Arvingarna i år. Det är deras sätt att göra något för dem som annars inte har möjlighet att få lyssna till dem, säger Ulf Wiktorsson.

Stämningen var på topp

På lördagen anlände grupper från halva Norrland och Norge för att vara med på dansgalan för handikappade. Ungefär 700 samlades i sporthallen. Stämningen var på topp.

Men när grupperna efter galan vid 23-tiden skulle samlas vid bussarna för att åka till hotellet där de skulle övernatta, saknades två män och en kvinna.

Det framkom senare att männen tagit sig från sporthallen i sällskap.

Två timmar efter att polisen fick larm om de tre som försvunnit, vid 1.30, hittade polisen den ena mannen på krogen G3 vid hotellet i Östersund.

Sökte hela natten

Polisen och andra sökte efter de två som fortfarande var försvunna hela natten. En av dem som letade var Ulf Wiktorsson.

- Jag åkte tillsammans med flickans handledare halva natten för att försöka hitta henne, berättar han.

Vid 8.37 på söndagsmorgonen hittades kvinnan i vänthallen vid järnvägsstationen av polisen. Kvinnan är i 23-årsåldern och härstammar från Mellanöstern.

- Det framkom i förhör med kvinnan att hon sovit över hos en man i centrala Östersund. Efter att vi vänt och vridit på allting, verkar det inte som att hon blivit utsatt för något övergrepp, säger poliskomissarie Stephen Jerand.

Mannen hade sedan följt kvinnan till järnvägsstationen. Hon hade tänkt ta sig hem på egen hand med tåg.

Hittades ihjälfrusen

Den andre mannen hittades liggandes på järnvägsspåret vid 5.30 i morse.

- Det var 15 minusgrader i Östersund i natt och mannen hade inga ytterkläder. Han var från Västernorrland och var född 1945. Mer vill jag inte säga nu innan de anhöriga är underrättade, säger Kjell Johansson.

Mannen hittades av en lokförare som kört på något som han uppfattade som ett bylte. När lokföraren såg efter vad det var, hittade han mannen på spåret, utan ytterkläder. Ena plogvingen hade träffat mannen. Polisen vet inte om mannen dog när han blev påkörd eller om han frusit ihjäl.

- Vi har följt mannens spår. Från sporthallen gick han i riktning ut mot staden och passerade Havremagasinet som ligger i ett industriområde några kilometer från sporthallen. Sedan har han gått vid spåret vägen tillbaka igen, säger Stephen Jerand.

Trots det inträffade anser inte Ulf Wiktorsson att arrangörerna har brustit i sina säkerhetsåtgärder.

- Vi hade vakter vid dörrarna och nödutgångarna. Men vi kan inte hindra dem som vill gå ut. En del av dem som var på dansen är ju i stort sätt självgående och kan klara sig själva, säger Ulf Wiktorsson.

"Ledsagarna har ansvaret"

Ansvaret för det inträffade tycker han i stället att ledsagarna haft. Även Bengt Axelsson, enhetschef för fritid och rekreation vid Östersunds kommun som arrangerade länsdansen, lägger ansvaret på ledsagarna

- Från kommunens sida har vi bara arrangerat banden att komma och spela. För de handikappade är det personalen som är med dem som har ansvaret, säger han.

Som på andra danser, var det även här ungdomar som blev kära och försökte gå ut för att smyga till sig en puss. Eftersom det dessutom var rökförbud inne i sporthallen, var det många som gick ut för att röka. Vakterna vid entren stoppade ingen.

- Det ska vara så normalt för de förståndshandikappade som möjligt. Vi ska behandla dem som vi behandlar alla andra, säger Bengt Axelsson.

Till nästa gång överväger han att trots allt ändra på säkerhetsrutinerna.

- Det kanske blir nödvändigt att kontrollera alla som går ut, säger han.

Cecilie Frödén