Norska vargarna räddade av snöfall

Alla färska spår sopades igen i dag

NYHETER

1-0 till vargarna.

Den inledande jakthelgen blev knaper för de statliga vargjägarna i Norge. Färska vargspår sopades snabbt igen under söndagens yrväder.

- I dag meddelade motsvarande norska Naturvårdsverket att jakten i första hand ska koncentreras på ett par vargar, säger Aftonbladets Per-Iwar Sohlström till nätupplagan.

Först jublade vargjägarna.

Ett par centimeter nysnö på söndagsmorgonen bådade gott inför dagen. I nysnö spåras såväl varg som andra djur mycket lätt.

Senare under dagen jublades det inte lika högt när det kraftiga snöfallet gjort det omöjligt att spåra något överhuvudtaget.

– Nu är det uppehåll och spårarna är ute tills skymningen, säger Per-Iwar Sohlström, Aftonbladets utsände reporter vid 17-tiden.

Inte heller under söndagen lyckades det norska jaktlaget spåra eller skjuta någon varg.

Jakten nu inriktad på ”Imsdals-paret”

Direktoratet för Naturförvaltning, motsvarande Naturvårdsverket, meddelade i dag att de vill att jakten i första hand riktas in på det så kallade ”Imsdals-paret”. Ett nybildat vargpar.

– Tanken är att förhindra att de bildar en ny flock och dessutom vet man ungefärligen var de befinner sig i skogen, säger Per Iwar Sohlström.

Ytterligare en anledning sägs vara att undvika konfrontationer mellan olika aktivist-grupper.

Direktoratet betonade att den så kallade Atndals-flocken, resterande sju vargar, inte ska jagas alls i nuläget.

”Jaktlaget ska koncentreras”

– Det är först och främst att jaktlaget ska koncentreras och inte inte splittras upp. En dstor del av beslutet beror också på att man avvaktar rättens beslut på tisdag, säger Per-Iwar Sohlström.

Aktivister har sedan tidigare lämnat in en överklagan mot beslutet om den statligt sanktionerade jakten.

Under måndagen återupptas jakten i något begränsad upplaga, inriktad på Imsdals-paret.Som förberedelse har flera kilometer avspärrningsband satts upp i skogen.

– När en varg kommer till ett sådant band försöker han inte krypa under eller hoppa över utan han följer det åt något håll.Sedan är tanken att ställa ut passkyttar vid banden som skjuter när vargarna dyker upp, säger Per-Iwar Sohlström.

Annika Sohlander