Vargjägarna mordhotas

Jaktledaren: Jag vill inte ta dem på allvar

NYHETER

KOPPANG, NORGE.

Flera av de 23 vargjägarna i Norge hotas till livet.

– Det är mycket obehagligt men samtidigt vill jag inte ta hoten på allvar, säger jaktledaren Leonhard Mikalsen som fått de flesta hoten.

En man mellan 30 och 40 år ringde och sa att han skjutit in sitt gevär på 300 meter. Med det tänkte han skjuta Leonhard Mikalsen ute i terrängen.

– Vi tror att hotet är på allvar och vi har, så gott det låter sig göras, försökt undersöka var det kommer ifrån. Men ett kort telefonsamtal är inte mycket att gå efter, säger länsman Kjell Roar Myrvold.

Flera av de övriga jägarna har också blivit telefonhotade i sina hem.

Den svenska polisen har också tagit emot ett hot som man har vidarebefordrat till norsk polis. Hotet kommer från en "man i Lappland" som säger att han ska hälla ut 80 liter rotenongift i norska laxälvar om jakten fortsätter.

Aktivisterna har hittat en flock

Rotenon är ett mycket starkt gift som används när man vill döda all fisk i en sjö för att plantera in nya sorter av fisk.

I går koncentrerade sig jägarna på att hitta det vargpar som håller på att bilda en ny flock i Imsdalen strax söder om Koppang.

De hittades inte och inga vargar sköts.

Samtidigt har de aktivister som försöker störa och förhindra jakten hittat en av de andra flockarna som jagas.

– Det är sju vargar och vi försöker nu att driva dessa längre bort från jägarna. Vi har kontakt med vargarna och försöker försiktigt få dem att gå mot mer väglöst land, säger Tor Erik Ebbesen, en av aktivisterna.

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM