Kungahuset i fräck nätkupp

NYHETER

Datahackare har stulit ett hemligt register för personer i nätverket Världsekonomiskt forum

Med mobilnummer, kreditkortsnummer och resplaner.

Nu har SonntagsZeitung publicerat hela listan på nätet.

Bland de drabbade finns hundratals svenskar, bland dem Jonas Birgersson, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia.

SonntagsZeitung publicerade i går uppgifterna om att fyra män som kallar sig "Virtual Monkeywatch" genomförde datakuppen som en antiglobiseringsprotest. Tidningen fick efter kuppen en cd-rom med den känsliga informationen.

- För oss hackare är det viktigt, att all information ska vara öppen och i en vidare mening att attackera de mäktiga och makten. Vi är emot privata områden. Därför ville vi komma åt användarnamn och koder - och plötsligt hade hade vi stapelvis med information, säger gruppen till SonntagsZeitung.

I samband med publiceringen av de nya uppgifterna la tidningen också ut namnen på samtliga drabbade. Hackarna har kommit över personernas kreditkortnummer och i många fall också mobilnummer.

Över 150 framträdande svenska företagsledare och politiker finns på listan. Bland svenskarna märks Jonas Birgersson, Jacob och Marcus Wallenberg, Scanias Leif Östling, Johan Staël von Holstein, Lars Ramqvist och Marianne Nivert.

Silvia och Victoria med på listan

Sedan tidigare är det känt att Anna Lindh, Carl Bildt och Volvochefen Leif Johansson drabbats.

Även Silvia och Victoria finns med på listan. I deras fall handlar det om logg in-ord som hackarna kommit över.

På cd-skivan återfinns också detaljerade resplaner för Bill Clinton, Yassir Arafat, Bill Gates och Kofi Annan.

- Där fanns mycket detaljerade uppgifter, exempelvis var Yassir Arafat åt lunch, vilket hotellrum han hade, vilka personer han träffade, exakta restider han hade. Livsfarlig information om de kom i fel händer, säger reportern Oliver Zihlmann till Svenska Dagbladet.

Mest pinsamt för arrangörerna är det "åsiktsregister" som också finns på cd-skivan. Där ges privata omdömen och motiveringar till varför vissa personer inte ska bjudas in igen. En är diskvalificerad på grund av sin höga ålder en annan på grund av att han har försökt begå självmord.

Arrangörerna utsätts nu för häftig kritik i Schweiz. Åsiktsregister är olagligt i Schweiz. Många syrliga kommentarer har också fällts om att de 29 miljoner kronor som spenderades på säkerhet inte räckte för att hålla några hackare borta.

100-tals svenskar på hackerlistan

Jens Kärrman