Åklagare granskar svenska aktörer

NYHETER

- De uppgifter jag fått är direkt upprörande och jag har nu överlämnat ärendet till internationella åklagarkammaren i Malmö.

Nästa steg blir sannolikt en regelrätt förundersökning kring svenska aktörer i branschen.

Sven-Erik Alhem har engagerat sig i hästtransporterna efter flera tips om bland annat skånska inköpare som exporterar sjuka hästar.

- Det finns en stor osäkerhet om vad man kan säga och inte om detta, ett stort hänsynstagande och starka ekonomiska intressen, säger han.

Djupt gripen

Som fri debattör och privatperson säger åklagaren att han blivit djupt gripen av frågan.

- Jag behöver bara jämföra med hur vi ser på andra husdjur, våra hundar till exempel. Ingen enda människa kan väl tänka sig att sälja sin älskade hund till en oseriös handlare. Nej, när tiden börjar rinna ut för människans bäste vän finns vi där ända in i döden.

Sven-Erik Alhem efterlyser samma tänkande när det gäller hästar.

En väckarklocka

- Uppköparna som sysslar med ljusskygga slakttransporter är naturligtvis helt vidriga - men också vanliga hästägare bör ta sitt ansvar. Det duger inte att vara så blåögd att man för ett par tusenlappar väljer att inte vilja veta vart hästen tar vägen.

Uppgifterna om att också svenska hästar transporteras ner till slakterier i södra Europa borde enligt Sven-Erik Alhem vara en väckarklocka för svenska myndigheter, bland andra Jordbruksverket.

- Att Aftonbladet granskar hanteringen är utmärkt. Vi behöver en ordentlig debatt kring den här frågan.

Ebba von Essen, Britt Peruzzi, Annika Madejska