Liten seger för Napster i kväll

Får fortsätta leverera gratis musik på nätet

NYHETER

NEW YORK.

En federal appellationsdomstol i USA återvisade stämningen av den Internetbaserade musikdistributören Napster till en lägre instans på måndagen.

Därmed överlevde uppstickaren Napster den omfattande attacken från världens största skivkoncerner.

Appellationsdomstolen i San Francisco meddelade på måndagen att den ansåg att stämningen mot Napster, som gratis distribuerar musik via Internet, var ''ytlig och generell''. Domen var en bakläxa till domaren Marilyn Hall Patel, som i juli förra året bestämde att Napster måste stänga tjänsten omedelbart.

Napster överlevde då genom att överklaga domen. Men även om måndagens dom gav Napster tillfällig respit, verkade domstolen i princip hålla med om att Napster bröt mot upphovsrättslagarna i USA. Domen sade att Napster var ''väl medveten om och förespråkade intrång i upphovsrätten''.

Liten seger

Domstolens underkännande av den tidigare domen ansågs dock vara en liten seger för Napster och för dess advokat David Boies, som blev känd när han försvarade presidentkandidaten Al Gore.

Boies hävdade att Napsters verksamhet skyddas av rätten för individer att kopiera upphovsrättsskyddat material. Lagen kom till när Sony började tillverka de första bandspelarna.

Justitiedepartementet i USA anser dock att lagen inte kan tillämpas, då en dator inte är ''en musikspelare''.

I stormens öga står den unge Shawn Fanning. Han, som skapade det datorprogram som gör det möjligt att enkelt ladda ned musik från Internet, betraktas både som hjälte och bedragare. Hans värsta fiender finns inom skivindustrin, som länge fört en kamp att stoppa Napster då vare sig skivbolagen eller artisterna får några intäkter från Napster.

Missnöjda artister

De största skivkoncernerna Sony, Warner, BMG och Universal enades i stämningen mot Fanning när de insåg Napsters popularitet.

Flera artister, med hårdrockbandet Metallica i spetsen, har också anklagat Napster för att sabotera musikernas möjlighet att leva på sin musik.

Fanning, med den ihopvikta basebollmössan och t-shirten som gärna gör reklam för Metallica, är dock en hjälte hos de knappt 60 miljoner registrerade användare som kunnat gratis kunnat fylla sin musiksamling genom att ladda ned låtar genom så kallade Mp3-filer.

Många musiker har också utnyttjat Napster till att nå lyssnare genom att själva kunna distribuera sin musik via nätet, utan att vara beroende av skivindustrin. Napster försvarar också verksamheten med att individuella användare har rätt att dela med sig av information via Internet och att tvisten rör yttrandefriheten.

Miljonström till hemsida

Timmarna innan domen strömmade miljoner användare till Napsters hemsida för en kanske sista chans att hämta hem gratis musik. Talesmän för Napster konstaterade att de aldrig sett en sådan tillströmning.

Den slutgiltiga domen kring Napsters rätt att erbjuda gratis musik via Internet lär bli direkt avgörande för framtidens sätt att distribuera och sälja musik. Men den historiska domen lär också bli prejudicerande i frågor om äganderätt och upphovsmannarätt på nätet i framtiden. Både film- och förlagsindustrin väntade med spänning på domen i San Francisco.

Grim Berglund/TT