”Tullen borde kunna titta i hästlasterna”

Margareta Winberg vill utreda ekonomin i hästhandeln

NYHETER

Jordbruksminister Margareta Winberg ska visa Aftonbladets artiklar om hästtransporter för sin italienske kollega.

Med risk att Sveriges anseende i djurfrågor svärtas ned.

– Jag blir så arg. Den debatt som varit sista tiden borde ha lett till en sanering. Uppenbarligen finns det för mycket pengar att tjäna, säger hon.

Margareta Winberg säger att hon varit ovetande om att även svenska hästar illegalt utsätts för långa transporter till slakterier utomlands.

Hon önskar att djuren kunde slaktas närmare uppfödningsplatsen och exporten gynnas, eftersom svenska folket inte vill äta hästköttet.

– Jag har bett att få direktiv om en ny utredning: Vilka ekonomiska morötter krävs för att i stället för att skicka ut små kalvar och hästar slakta dem i Sverige och exportera köttet?

På torsdag presenterar hon för regeringen nya förslag till riktlinjer för djurhållning. Och nästa vecka träffar hon europeiska djurskyddsorganisationer.

De nya uppgifterna om svenska hästar tar hon med sig.

– Det som stötte mig i artiklarna var att tullen inte tittar in i vagnarna, de borde kunna göra det.

Kommissionen är informerad

– Jag ska visa artiklarna för min kollega i Italien, jordbruksminister Alfonso Pecoraro Scanio. Han kommer att reagera hårt.

Ändå är Italien den största importören av slakthästar, efterfrågan har ökat efter larmet om galna ko-sjukan, importen sägs vara i händerna på maffian och kritikerna få?

– Jag kan föreställa mig att det är på det viset. Kommissionären David Byrne sa till mig före jul att man först måste ta itu med hästhandeln till Italien. Jag kommer ihåg det nu.

Nu visar det sig att Sverige deltar i handeln - hur påverkar det vårt goda anseende?

– Om det blir mycket och påtagligt svärtas vi naturligtvis ned. Vi måste alltid städa framför egen dörr.

Fp vill ha gräns på 50 mil

Folkpartiledaren Lars Leijonborg säger, med anledning av de nya uppgifterna, att fyra personer i Dublin knappast kan bevaka alla djurtransporter i Europa.

– När tullkontrollerna drogs ned i Sverige var tanken att de skulle kompenseras med skärpt poliskontroll.

Folkpartiet har föreslagit en transportgräns på 50 mil.

Jordbruksminister Margareta Winberg reagerar med ilska efter Aftonbladets larm om den okontrollerade exporten av svenska slakthästar. - Sveriges anseende kan svärtas, säger hon.