Tvingades lämna alla sina politiska uppdrag

Fremskritts- partiets vice ordförande avgick i dag efter sexskandalen

NYHETER

Terje Söviksnes har lämnat alla politiska uppdrag.

Skandalen kring Fremskrittspartiets kronprins och andre vice ordförande blev ödesdiger efter måndagens avslöjande:

- Jag hade sex med en 16-årig flicka på partimötet.

Han tillbakavisar dock anklagelserna om våldtäkt.

Nu får sexskandalen i det högerpopulistiska Fremskritts partiet konsekvenser.

På tisdagen entledigades den 32-årige Terje Söviknes, som tills nu hade varit Carl I Hagens "kronprins", från posten som kommunalråd i Os på Vestlandet.

- Jag bestämde mig under flygresan från Oslo till Bergen nu på morgonen, berättade han för journalisterna som hade samlats utanför kommunhuset i Os. Hur han ska göra med sitt stortingsmandat hade han ännu inte bestämt, sade han.

Avstängd som vice partiledare

Redan i måndags kväll stängdes Söviknes av från sin post som andre vice partiledare i avvaktan på polisutredningen.

Det högerpopulistiska fremskrittspartiet lett av Carl I Hagen var förra året Norges största parti i flera opinionsmätningar.

Nu har partiet problem.

Berättade på partimöte

Under ett partimöte i fredags gick Cathrin Rustøen, 21, upp i talarstolen. Inför partimedlemmar och tv-kameror berättade hon att hon blivit våldtagen av en man i partiet. Hon sa sig också känna flera andra unga kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp vid partisamlingar.

Efter hennes berättelse tog en mor till en nu 17-årig flicka kontakt med en advokat och berättade att hennes dotter våldtagits på ett annat partimöte.

Carl I Hagens kronprins

Och inte av vem som helst. Den utpekade är Terje Søviknes, kommunalråd i Os söder om Bergen, partiets vice ordförande och av många utpekad som Carl I Hagens efterträdare.

För norska tidningen Verdens Gang erkänner Terje Søviknes att han haft sex med flickan, men att det var frivilligt från hennes sida. Han beskriver händelsen som "pinsam".

Partiledaren gjorde inget

I går tog han paus från posten som vice partiledare så länge som polisutredningen pågår.

- Det var en felvärdering från min sida. Det ska inte ske, men det skedde, och det ska jag ta fullt ansvar för, säger Søviknes.

I dag avslöjar Verdens Gang dessutom att Carl I Hagen känt till Søviknes snedsteg sedan i höstas utan att göra något.

Länkade hemsidan till porrsajt

Under de tre dagar som skandalen rullat i norska medier har en alkoholdränkt manschauvinistisk kultur klätts av in på bara skinnet. Sprit och sexuella trakasserier mot kvinnliga förtroendevalda verkar vara vardagsmat i fremskrittspartiet.

En distriktskongress i ungdomsförbundet avslutades exempelvis med en stripshow. Samma distrikt länkade på sin hemsida till porrstjärnan Tanya Hansens hemsida.

Flera ledande personer inom Frp, däribland partiets talesman i juridiska frågor Jan Simonsen, uppmanade under tisdagen Terje

Söviknes att helt dra sig tillbaka från det politiska livet. Även ordföranden för valberedningen i Söviknes valkrets Hordaland

uppmanade Söviknes att dra tillbaka sin kandidatur till stortingsvalet. Affären har även fått flera lokala partitoppar att begära utträde ur partiet.

Samtidigt visar en ny opinionsundersökning, gjord innan Söviknes-affären startade, att Frp:s ledare Carl I Hagens popularitet har nått sin lägsta nivå på fyra år.

Oavsett om Söviknes åtalas och fälls för våldtäkt eller ej, lär affären slutgiltigt ha satt stopp för Hagens planer på att bilda regering till hösten.

Tidigare artikel:

De kan få 28 procent av rösterna i nästa val

Jens Kärrman, Annika Sohlander, TT

ARTIKELN HANDLAR OM