Rymdsond landade på asteroiden Eros

NYHETER

WASHINGTON

Efter att i ett års tid ha kretsat runt och tagit bilder av asteroiden Eros landade på måndagen den amerikanska rymdsonden NEAR Shoemaker på himlakroppen. Det skedde strax efter klockan 21 svensk tid på måndagkvällen.

Det är första gången en av människan tillverkad farkost ens försökt landa på något av alla de klippblock som tumlar runt i rymden.

NEAR är stor som en buss och det var egentligen inte meningen att den skulle landa på den 3,5 mil långa asteroiden.

Projektledaren på Johns Hopkins-universitetets laboratorium för tillämpad fysik, Bob Farquhar, var något orolig inför landningen, men desto lyckligare när den hade lyckats.

- Vi får fortfarande in signaler så uppenbarligen sänder NEAR Shoemaker fortfarande från själva asteroidens yta, sade en jublande Farquhar från satellitkontrollen utanför USA:s huvudstad Washington.

Kontakten bröts

På eftermiddagen svensk tid bröts kontakten med jorden i cirka en timme i samband med att raketmotorerna tändes och förde den obemannade farkosten ut ur dess bana runt asteroiden så att den kunde gå ned mot Eros yta. Efter den manövern fanns ingen återvändo. Farkosten slog ned på Eros, men knappast så hårt som befarat.

Har allt gått enligt planerna så har NEAR - en förkortning som betyder Asteroid-rendezvous nära jorden - tagit mängder av bilder då farkosten närmade sig Eros och skickade hem dem till jorden, på samma sätt som den har gjort allt sedan den först började kretsa runt asteroiden på Alla hjärtans dag i fjol.

Riskabelt

Men åtskilligt kunde ha gått snett: För att data skulle kunna sändas till jorden måste antennen ha exakt rätt läge, solpanelerna likaså.

NEAR har sitt tillnamn Shoemaker efter den kände avlidne astronomen Gene Shoemaker. Det tog farkosten nära fyra år att ta sig upp till asteroiden. Projektet har kostat cirka 2,15 miljarder kronor.

Jämförelser med filmrymddramat Armageddon ligger nära till hands. Skillnaden är, frånsett att NEAR är obemannad, i synnerhet att Eros inte var på väg mot jorden. Skulle en sådan kollision inträffa hade det blivit katastrof; den asteroid som satte punkt för dinosauriernas era för 65 miljoner år sedan var betydligt mindre än Eros.

Klockan 16.31 svensk tid inleddes inflygningen mot "asteroid 433 Eros", meddelade en talesman för Johns Hopkins-universitetet. NEAR låg då på 2,5 mils höjd över asteroiden.

Eros befinner sig drygt 326 miljoner kilometer från jorden.

TT-Reuters