Din livslängd beror på var du bor

Upp till åtta år skiljer mellan svenska kommuner

NYHETER

Hur du mår och när du dör kan bero på var du bor.

Enligt en ny undersökning skiljer det upp till åtta år mellan den kommun där invånarna lever längst och den där de lever kortast.

Folkhälsan varierar i hög grad i landet. Allra sämst är den i vissa Norrlandskommuner.

Det visar en ny undersökning gjord av Socialstyrelsen och Lantmäteriet.

Hur du mår beror på om du bor i norr eller söder, i en fattig eller rik kommun, i tätort eller glesbygd.

Alarmerande skillnader

Att skillnaderna i hälsa och livslängd är så pass stora är alarmerande. Det anser Måns Rosén, chef för Epidemiologiskt centrum vid Socialstyrelsen.

- Det är åtta års skillnad mellan den kommun som har kortast medellivslängd och den som har längst. Och det är ju väldigt stora variationer, säger han till Sveriges Radios Eko.

Hjärtinfarkt i Norrland

Listan över hur många som dör i hjärt- och kärlsjukdomar toppas av tre Norrlandskommuner och några kommuner i Värmland. Norrland ligger också högt på listan över antal människor som dör i diabetes, magsäckscancer och alkoholrelaterade sjukdomar.

Enligt Måns Rosén är det tre gånger vanligare med hjärtinfarkt i den värst drabbade kommunen, jämfört med den som har lägst antal fall av hjärtinfarkt.

Skillnader i kosthållning

Han pekar på skillnader i kosthållningen som en del av förklaringen. I Norrland är det av tradition vanligt med hårt saltad mat och rikligt med mättat fett.

Men även sociala och ekonomiska villkor är av betydelse för folkhälsan.

- De som har det socialt och ekonomiskt svårast har mycket sämre hälsa än de som bor i områden där man har det bar socialt och ekonomiskt, säger Måns Rosén till Ekot.

Män i Arjeplog dör åtta år tidigare än i Bollebygd

Kvinnorna lever längst i Danderyd utanför Stockholm. Där blir en kvinna i snitt 83 år gammal - fem år äldre än en genomsnittskvinna i Vilhelmina.

Män lever längst i Bollebygd i Västergötland - i genomsnitt åtta år längre än i Arjeplog i Lappland.

Maria Saving