Ingen alkohol på krogen efter 03.00

Socialministern vill stoppa drickandet fram till fem

NYHETER

Socialminister Lars Engqvist vill stoppa utvecklingen mot allt mer alkoholkonsumtion under tidiga morgnar.

Därför föreslår regeringen att restauranger normalt ska sluta servera vin, sprit och starköl senast klockan ett på natten men kunna få tillstånd att förlänga till klockan tre.

Däremot blir det stopp för öppethållande med alkoholservering ända till klockan fem på morgonen.

Engqvist sade efter sitt möte med s-riksdagsgruppen på tisdagskvällen att han inte tror att stängning senast klockan tre leder till svartklubbar och liknande. Däremot förebyggs en våldsutveckling - den bedömningen gör även polisen i Stockholms län.

Ölansvarig

Även på några andra punkter skärps alkohollagen. På varje ställe där folköl säljs ska det finnas en "ölansvarig" som svarar för att folköl inte säljs till underåriga. Alla som säljer serverar folköl ska anmäla det till kommunen och betala en avgift för kommunens tillsyn av verksamheten. Rätten att servera folköl i anslutning till ambulerande försäljning av korv, glass och liknande slopas.

Tillstånd krävs också för att servera alkohol tillfälligt vid mässor och festivaler. Alkoholen måste dessutom vara inköpt på Systembolaget.

På en punkt sker en liten uppluckring av dagens regler. Den som ordnar till exempel 50-årskalas och låter inbjudna gäster själva betala för alkoholen slipper att begära tillstånd - många har förmodligen inte känt till att detta kräver tillstånd.

Olämpligt

Restauranger med serveringstillstånd ska normalt ha fast anställd personal. Vid tillfälliga toppar kan personal från bemanningsföretag anlitas.

Enligt Engqvist förblir det olämpligt men inte kriminellt att hemma bjuda sin tonåring under 18 år på ett glas vin. Om de nya reglerna gällt skulle dock den man ha fällts för brott som förra året systematiskt bjöd hem tonåringar och berusade dem.

Förslagen är hittills förankrade bara hos socialdemokraterna och vänsterpartiet. Förslaget går nu till lagrådet och kommer till riksdagen som proposition i mars.

Avsikten är att de nya reglerna träder i kraft den 1 juli i år.

Lillemor Melsted /TT

ARTIKELN HANDLAR OM