Europaministern uteblev från ministermöte

Nu kritiseras Danielsson häftigt av kollegorna

NYHETER

BRYSSEL

Skandal, ropade den borgerliga gruppens ledare i Europaparlamentet.

Orsak: ordförandelandet Sverige deltog inte i debatten om Europas framtid.

Hans-Gert Poettering, ordförande i EPP-gruppen där de svenska moderaterna och kristdemokraterna ingår:

– Detta är oacceptabelt (att Sverige, som ordförandeland inte deltar i debatten i parlamentet) och visar på svagheterna i systemet.

Poettering menar att lösningen är ett slags ministerråd för Europaministrar, med ansvariga för Europafrågorna i varje land.

Väntar på en förklaring

Statssekreteraren i statsrådsberedningen, Lars Danielsson, har utsetts till Europaminister under ordförandeskapet, men han var inte närvarande, trots att han ska dyka upp i Strasbourg på parlamentet senare under dagen.

Den liberale ledaren, Pat Cox, vände sig till den tomma stolen, Sveriges plats, när han inledde sitt anförande. De tre svenska liberalerna i parlamentet, Cecilia Malmström, Marit Paulsen och Olle Schmidt har skickat brev till statsminister Göran Persson och beklagat frånvaron. De väntar sig en förklaring snarast.

”Kritiken är orättvis”

Lars Danielsson får chans att försvara sig när han träffar parlamentarikerna under den allmänna frågestunden i kväll.

– Kritiken är orättvis. Det är inte vanligt att ordförandelandet är närvarande när kommissionen presenterar sitt arbetsprogram. Om parlamentet hade aviserat en framtidsdebatt hade vi förstås varit där, men det stod inte i programmet, säger Anders J Ericsson, svensk presstalesman i Bryssel.

Emily von Sydow