Åtta dödades i bussattacken

Motsättningarna ökar efter det blodiga attentatet.

NYHETER

En palestinsk bussförare körde på onsdagsmorgonen sin buss rakt in i en grupp israeliska soldater och civila som väntade vid en hållplats.

Minst åtta personer dödades och ett 20-tal skadades i aktionen.

I morse krävde hundratals israeler hämnd.

Busshållplatsen i den lilla staden Azur strax söder om Tel Aviv i Israel var full med folk.

Klockan var tio i åtta lokal tid när den palestinske föraren bestämde sig för att styra sitt flera ton tunga fordon rakt in bland de väntande. En stund senare låg döda och skadade människor, kläder och väskor utspridda vid vägkanten.

– Bussen körde långsamt först, men sen ökade den farten och körde rätt in bland soldaterna, säger ögonvittnet Ayelet Cohen-Natan till CNN.

– En av dem kastades upp i ett träd och föll till marken. Jag såg döda människor som hade fått kropparna sönderslitna. Det var fruktansvärt.

Minst åtta döda

Efter händelsen samlades flera hundra upprörda israeler på platsen. De ropade på hämnd och död åt araberna.

– Sharon måste leva upp till sina åtaganden, säger Iris Ben-Avram till nyhetsbyrån AP.

– Det ska inte finnas några araber bland oss.

Bland offren fanns flera israeliska soldater. Minst åtta var döda - ett 20-tal skadade.

Föraren flydde i sin buss. Israelisk polis tog upp jakten. Efter 25 kilometer öppnade polisen eld mot bussen som kolliderade med en lastbil. Bussföraren skadades allvarligt. Han är en 35-årig palestinsk fyrbarnspappa bosatt i Gazaremsan.

"Svar på Israels upptrappning"

Palestiniernas ledare, Yassir Arafat, sa att attacken var en reaktion på "Israels militära upptrappning som har direkt effekt på hela det palestinska folkets känslor".

Israels avgående premiärminister, Ehud Barak, fördömde attacken och lovade att ställa de ansvariga inför rätta.

I ett telefonsamtal på onsdagen till den israeliska radion påstod någon att den islamiska organisationen Hamas låg bakom attacken i Azur. Men enligt bussförarens anhöriga har han ingen anknytning till Hamas.

Ökade oroligheter

Onsdagens bussmassaker kom under ett av de mest oroliga dygnen på senare tid i de palestinska områdena. På tisdagen dödades en av den palestinske ledaren Yassir Arafats livvakter i en israelisk raketattack. Senare sköts en palestinier till döds av israeliska soldater när han i sin bil försökte styra undan en vägspärr. Natten till onsdagen öppnade palestinier eld mot ett judiskt kvarter i Jerusalem.

Nils Östergren, Maria Saving