Svensk spårade Kournikova-virus

20-årig holländare gripen

NYHETER

Den svenske e-säkerhetsexperten Per Albinsson spårade under måndagskvällen Annavirusets skapare till den holländska staden Snek.

Den holländska polisen kunde på tisdagseftermiddagen gripa en 20-åring med tennisstjärnan Anna Kournikova som stor idol.

- Jag hittade hans hemsida och det visade sig vara en 20-årig datahacker med sin hemsida helt tillägnad Anna Kournikova, berättar Per Albinsson för TT.

Ett par timmars arbete vid dataskärmen under måndagseftermiddagen ledde till resultatet.

Albinsson tipsade amerikanska FBI om sina spårningsresultat på måndagskvällen och under tisdagen samlade den holländska portalen Excite in tillräckligt med bevis via mannens e-postfiler för att omedelbart kunna kasta ut honom från nätet.

Samtidigt slog den holländska polisen till och grep mannen.

Erkände på nätet

Innan dess hann 20-åringen framträda på olika nyhetsgrupper på Internet under tisdagen och erkänna tilltaget.

''Det var inte meningen att skada någon, men det är ändå mottagarnas eget fel om de öppnat filen'', skriver han bland annat.

Per Albinsson beskriver 20-åringens tillvägagångssätt som tämligen amatörmässigt och det var inte speciellt svårt att spåra honom.

- Hans pseudonym Onthefly är känd från nyhetsgrupper och utbytessajter och genom att leta rätt på dem kunde jag snart ringa in honom, berättar Albinsson.

- När jag hittade hans hemsida blev jag helt övertygad om att jag hittat rätt och kunde tipsa FBI om mina upptäckter.

20-åringens hemsida är full av hyllningar och bilder på tennisstjärnan Anna Kournikova som fått ge namnet på den bifogade fil till e-post som gömmer viruset.

Lockade av möjligheterna att få se bilder på den vackra tennistjärnan har viruset på ett par dagar kunnat sprida sig över världen.

Anna är snäll

Annaviruset förstör inga filer och orsakar inga kraschade hårddiskar, men kan ändå ställa till bekymmer då det kommer över en attackerad dators e-postlista och skickar sig själv vidare. Ett företag kan mycket väl på det sättet få överbelastningar i sina e-postsystem.

Anna påminner mycket om det kärleksvirus som drabbade världen för ett drygt år sedan. Den gången orsakades skador för 100-tals miljoner kronor.

Varje dag hittas nya virus på Internet, men bara mycket få får spridning på samma sätta som Anna.

- Men det är ändå viktigt att försöka spåra och gripa upphovsmännen tycker Albinsson som via sitt företag Atremo hjälper företag att bygga upp säkerhet mot just virus och andra angrepp via Internet.

- Just den här killen är känd på nätet för sitt stora intresse för virus, hur man knäcker koder till kabel-tv och annat och skulle mycket väl kunna skapa betydligt allvarligare virus och måste därför stoppas, menar Per Albinsson.

Anders Lignell/TT