Hunden måste stanna hemma

Taxen Ville får inte följa med till mattes jobb

NYHETER

Taxen Ville får inte följa med matte Susanne Funk till arbetet. Hennes frisörsalong är nämligen klassad som en hygieninrättning.

- Mina kunder gillar Ville. Annars hade de inte kommit hit, säger Susanne Funk.

Strävhårige taxen Ville, 4, är en välbekant syn i Susanne Funks salong Selmas papiljotter i Halmstad. Han brukar ligga och sova i skyltfönstret och är ett uppskattat inslag i salongen både för Susanne Funk och hennes kunder.

Hunden måste bort

Men tjänstemännen på miljö- och hälsoskyddskontoret tycker annorlunda. Det fick Susanne Funk veta när de gjorde en inspektion i hennes salong före jul.

- Vi stödjer oss på socialstyrelsens allmänna råd för hygienlokaler som till exempel frisörsalonger och fotvårdsinrättningar. Hon måste ta bort hunden, säger hälsoskyddsinspektör Kenneth Holmberg.

Susanne Funk säger att hon har respekt för hälsoskyddsförvaltningens arbete, men tycker att det finns viktigare frågor de borde ägna sig åt.

-Ville stör aldrig kunderna. Han ligger i sin lilla koja eller i en stol vid fönstret.

- De kunder som inte gillar att jag har Ville i salongen har alltid möjlighet att välja en annan frisör, säger hon.

Ville får stanna hemma

Susanne Funk tycker inte att en frisörsalong kan jämföras med hygienlokaler som sjukhus eller restauranger.

- Snarare är det en kemiteknisk verksamhet eftersom det finns hårsprayer och permanentvätska här. När jag ringde Jordbruksverket trodde de att hälsoskyddsförvaltningen tänkte på hunden när de vill förbjuda mig att ha honom i lokalen.

Om politikerna i nämnden delar tjänstemännens syn när de sammanträder nästa vecka innebär det att Ville får stanna hemma i fortsättningen.

- Jag tänker överklaga om beslutet går mot mig, men jag hoppas att sunt förnuft går före paragrafer, säger Susanne Funk.

Här får du inte ha med hunden:

Sjukhus. Fotvårdare. Tandläkare. Restauranger (undantag för ledarhund för blinda om restaurangägaren godkänner det). Frisörsalonger. Livsmedelsaffärer.

Per-Ola Ohlsson