Fick tre sjukdomar – efter blodtransfusioner

NYHETER

Mark Payton, 39, är blödarsjuk.

Men nu tar han inte emot fler blodtransfusioner. Han har smittats av både hiv, gulsot och Creutzfeld Jakobs sjukdom genom de transfusioner han fått.

1985 smittades Mark Payton av hiv genom en blodtransfusion. Fem år senare fick han gulsot på samma sätt.

För att bekämpa dessa båda sjukdomar tar han i dag 15 olika mediciner.

Eftersom han är blödarsjuk är Mark så illa tvungen att ta emot blodtransfusioner. Men när han nyligen fick ett brev från sin läkare på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, trodde han inte sina ögon.

Läkaren berättade att Mark nu riskerar att ha smittats av en tredje sjukdom - en ny variant av Creutzfeld Jakobs sjukdom, som sätts i samband med galna ko-sjukan.

Mannen som donerat blod till Mark dog helt nyligen.

- Myndigheterna lovade mig att det här inte skulle kunna hända igen, säger Mark Payton till brittiska The Sun.

”Jag har blivit lurad på mitt liv”

Läkaren påstår att Mark inte löper någon större risk att utveckla Creutzfeld Jacobs sjukdom. Men det lugnar honom inte alls.

- Jag har blivit lurad på mitt liv. Men även om jag är döende tänker jag fortsätta kämpa för att alla ska behandlas på ett säkert sätt, säger han.

Nu kräver Payton att få bli behandlad av syntetiska blodprodukter. De kostar dubbelt så mycket som de som kommer från människoblod.

Den brittiska sjukvården har hittills vägrat att låta vuxna ta emot behandling med syntetiska produkter.

Men Mark Payton står på sig.

- Blodprodukter är billigare att köpa, men de blir dyrare i det långa loppet eftersom vi måste få behandling för de sjukdomar vi smittas med, säger han.

Maria Saving