DNA-prov binder 27-åring till fler barnvåldtäkter

Häktade mannen misstänks för flera grova våldtäkter

NYHETER

En 27-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt på en sjuårig pojke förra veckan.

Nu har DNA-prov knutit mannen till ytterligare två barnvåldtäkter i Västmanland, enligt polisen.

- Vi undersöker just nu om han kan bindas till andra liknande brott, säger kammaråklagare Kenneth Brattström i Uppsala.

27-åringen är häktad misstänkt för våldtäkt på sjuåringen förra veckan. Polisen har med DNA-analys knutit honom till ytterligare två våldtäkter på två flickor i tioårsåldern i Västmanland, en ägde rum i november förra året och den andra i januari i år.

Polisen hade säkrat spår vid tidigare sexuella övergrepp på barn i Västmanland, och dessa jämfördes i en DNA-analys med mannens DNA hos Statens Kriminaltekniska Laboratorium i Linköping.

I dag fick de besked - proven stämmer överens med mannens DNA.

- En DNA-analys väger tungt i rätten, och den har en felkälla på en på miljonen, säger Kenneth Brattström som är förundersökningsledare.

Polisen arbetar nu med att knyta mannen till fler sexualbrott mot barn i området.

27-åringen nekar

- Vi tittar på ytterligare tio olösta fall, och vi ser på andra händelser och gärningar som är intressanta i sammanhanget, säger kammaråklagare Kenneth Brattström till Aftonbladet.se.

Den 27-årige mannen nekar till anklagelserna. Han häktades i fredags eftermiddag i Uppsala tingsrätt. På onsdag nästa vecka kommer Kenneth Brattström att begära honom häktad misstänkt också för de två grova våldtäkterna på de två flickorna.

- Vi kommer också att fortsätta förhöra vittnen och ska konfrontera honom med vittnen, säger kammaråklagare Brattström.

27-åringen greps i torsdagskväll sedan en person blivit misstänksam mot hans beteende och tagit bilens registreringsnummer.

Han hade några timmar tidigare förgripit sig mot en sjuårig pojke i Uppsala sedan han lurats in i mannens bil, och pojken pekade ut 27-åringen vid en konfrontation.

Inga-Lill Hagberg