Barnporr på Arbetsförmedlingens datorer

Arbetssökande surfar till nazistiska hemsidor och laddar ner barnporr

NYHETER

Arbetssökande laddar ner barnporrbilder och går in på nazistiska hemsidor på Arbetsförmedlingens datorer.

Därför utrustar Arbetsmarknadsstyrelsen 3 000 datorer med ett filter.

- Vi har märkt en ökad trend att datorerna används till annat än att söka jobb på, säger Bo Magnusson, IT-strateg på AMS.

På landets arbetsförmedling finns 3 000 datorer i kundtjänsten. Det är en service till de arbetslösa för de ska kunna leta efter jobb eller utbildingar och skicka e-post på ett enkelt sätt.

- Men vi har konstaterat att de använts till besök på barnporrsajter, och på nazistiska och fascistiska hemsidor, och det ska inte datorerna användas till, säger Bo Magnusson.

Upptagna datorer hindrar seriösa arbetssökande att komma fram till datorerna för att skriva jobbansökningar och surfa på jobbsökarsajter.

- Att gå in på vissa sidor och ladda ner bilder tar mycket kraft och vid flera tillfällen har nätet gått ner så att arbetsförmedlingens egen personal inte kunnat sköta sitt arbete, säger Bo Magnusson.

10 % av sajterna innehåller porr eller rasism

- Uppskattningsvis har tio procent av det som laddats ner gällt sajter med pornografiska och våldsinslag, rasism, kontaktannonssidor, laddar ner musik på nätet eller använder on-linetjänster.

Missbruket av datorerna gäller också e-posten.

- Det har skickats synnerligen olämpliga brev med oss om adressat eftersom datorerna är registrerade på oss, exempelvis hotbrev om misshandel.

AMS vill nu stämma i bäcken, och se till att datorerna bara kan användas i rätt syfte - för att arbetssökande och arbetsgivare ska få kontakt.

- Vi ska installera ett filter, en scanner, som gör det omöjligt att komma in på vissa sidor på nätet, säger Bo Magnusson.

Hur ska det finansieras?

- Vi får ta pengarna från IT-budgeten och tvingas senarelägga egna säkerhetssystem. Att installera filtret kommer att kosta 700 000 kronor och systemet kostar ytterligare en miljon kronor per år.

Inga-Lill Hagberg