Svensk Kfor-trupp i bombdrama

NYHETER

Minst sju civila serber dödades i när en buss exploderade i Kosovo på fredagen.

Offren befann sig i en buss som eskorterades av personal från den svenska Kosovo-bataljonen.

Bomben sprängdes med hjälp av en fjärrutlösare.

Omkring 21 personer har skadats.

Obekräftade uppgifter talar också om en bussatack i södra Kosovo där fyra serber ska ha dödats.

- Ingen ur den svenska personalen har skadats eller dödats, säger Adam Folcker vid Swedint till Aftonbladets nätupplaga.

FN:s säkerhetsråd fördömde attacken och krävde en fullständig utredning så att de ansvariga kan ställas inför rätta. Det uppmanade också FN-delegationen och Nato-trupperna i Kosovo att fördubbla sina ansträngningar för att förebygga liknande händelser.

I byn Caglavica, där ett serbiskt upplopp utbröt efter sprängningen av bussen, rapporterade den svenska Kosovobataljonen senare på kvällen att läget åter var lugnt.

Fördömanden från EU

Det svenska EU-ordförandeskapet fördömde på fredagen mycket hårt det albanska bombdådet. ''Denna barbariska våldshandling hotar allvarligt det förtroendeskapande arbetat mellan etniska grupper och underminerar ansträngningarna att skapa en trygg miljö för alla folk i Kosovo'', heter det i uttalandet.

Flera andra länder uttalade också hårda fördömanden av attentatet. Och i Belgrad efterlyste den jugoslaviska regeringen ett krismöte i FN:s säkerhetsråd om situationen i Kosovo.

Terrorattacken mot busskonvojen räknas som ett av de värsta dåden sedan kriget.

Bussen som sprängdes kallas Nis-expressen. Fordonet ingick enligt Adam Folcker i en kolonn om minst fem bussar som färdades i nordöstra Kosovo, i närheten av gränsen mellan Serbien och Kosovo, nära staden Podujevo.

Första bussen exploderade

Busskonvojen var på väg från staden Nis i Serbien till den serbiska enklaven Graçanica i Kosovo.

Det var den första bussen i konvojen som exploderade, och totalförstördes. De sex andra bussarna vände tillbaka mot Serbien.

- Explosionen orsakades troligen en dold bomb på vägbanan som utlöstes med en fjärrkontroll, säger Arber Vllahiv, BBC:s korrespondent på plats till Aftonbladets webbradio.

Attacken inträffade vid halv tolv-tiden på förmiddagen och ambulanser var snabbt på plats.

- De skadade evakuerades med Kfor-helikoptrar, säger Arber Vllahiv.

Flera attacker

Nis-expressen körs fram och tillbaka mellan Kososvo och Serbien flera gånger i veckan.

– Men den svenska styrkan har aldrig tidigare råkat ut för en attack av det här slaget, säger Adam Folcker.

De svenska soldaterna färdades i pansarfordon och ingen av dem kom till skada.

I ett uttalande på fredagen fördömde det svenska EU-ordförandeskapet attacken.

– Denna barbariska våldshandling hotar allvarligt det förtroendeskapande arbetet mellan etniska grupper och underminerar ansträngningarna att skapa en trygg miljö för alla folk i Kosovo, heter det i uttalandet.

Enligt obekräftade uppgifter dödades ytterligare fyra människor en ny bussexplosion på fredagseftermiddagen. Den bussen på väg in i staden Strpce i södra Kosovo, uppger BBC.

- Jag har också hört talas om det, men kan inte bekräfta uppgifterna. Jag vet i alla fall att inga svenskar är inblandade, säger Adam Folcker.

På fredagsmorgonen utsattes dessutom inrikesministern Dusan Mihajlovic för ett eldöverfall.

Han färdades i en bil följd av en annan bil med säkerhetsvakter. Okända män försökte hejda fordonen och öppnade eld, men chauffören lyckades väja. Enligt uppgift skadades ingen.

Inga-Lill Hagberg, Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM