”Man ska ta fram de goda minnena”

Maynard Gerber, kantor i judiska församlingen

NYHETER
Maynard Gerber.

Hur bearbetar man sorg?

– Det finns en hel del ritualer, olika regler. De reglerna är till för att de sörjande ska få en handlingsplan att följa, och inte bara sitta och sörja. Till exempel ska man komma till synagogan och läsa en bön varje dag, låta bli att klippa håret och raka sig och täcka över speglarna.

– Efter jordfästningen följer sorgeveckan som heter Shiva – det betyder sju, som i sju dagar. Då ska man ska stanna hemma, lägga alla världsliga bekymmer åt sidan för att ägna sig åt sorgen och börja bearbeta. Vänner ska komma på besök, och man talar om den avlidna. Det är väldigt viktigt att den sörjande inte lämnas ensam. Man ska inte undvika att prata om någons lidande. Tvärtom. Man ska ta fram de goda minnena. Det hjälper väldigt mycket.

– Ett unikt judiskt sätt att bearbeta sorgen efter en närstående är att läsa Kadish-bönen, en gammal bön som prisar Gud för den värld han har givit oss. Det är den traditionella judiska formen för att bemöta ett dödsfall. Men de flesta judar är inte troende på det sättet i dag.

Finns ett liv efter döden?

– Tanken finns i judendomen, men de flesta tror inte på den i dag. Vi lever vidare genom våra barn och våra handlingar. Det som händer nu vet vi, därför är det bättre att satsa på det än på något som kommer att hända.