Amerikanskt flyg bombade Bagdad

24 plan gick till attack mot Iraks flygradar

NYHETER

Amerikanska flygplan bombade i går kväll flera mål utanför Iraks huvudstad Bagdad.

George W Bush har sänt sin första hälsning till Saddam Hussein.

- Jag tror det här är mycket viktigare politiskt än taktiskt, säger Rolf Ekéus, tidigare ordförande för FN-kommissionen för avskaffandet av massförstörelsevapen i Irak.

24 brittiska och amerikanska plan lyfte klockan 17.20 i går kväll svensk tid från hangarfartyg i Persiska viken.

Uppdraget: förstör fem irakiska flygradarsystem i Bagdads förorter.

Planen slickade den 33:e breddgraden, den exakta gränsen till den flygförbudszon i södra Irak som upprättats av västmakterna, när de avfyrade sina robotar.

En signal till Irak

Drygt två timmar senare lämnade attackflygplanen irakiskt luftrum med fullbordat uppdrag. Ytterligare någon timme senare förklarade general Gregory Newbold:

- Vi agerade i huvudsak i självförsvar. Radaranläggningarna har ökat hoten mot våra plan som upprätthåller icke-flygzonerna.

Men Rolf Ekéus, som åren 1991-1997 ledde FN:s särskilda kommission för avskaffandet av massförstörelsevapen i Irak, tror att de politiska orsakerna är minst lika viktiga.

- Det här är en signal till Irak att man kommer fortsätta hålla landet isolerat.

- Och så är det viktigt att ge en signal till den irakiska oppositionen, säger Rolf Ekéus till Aftonbladet.

- Där skiljer sig Bush-administrationen från Clintonadministrationen, som var väldigt halvhjärtad i sitt stöd till den irakiska oppositionen, särskilt INC, Iraq National Congress. Bush satsar däremot mer helhjärtat på att stödja oppositionen mot Saddam, som ju mest finns organiserad utomlands. Inne i landet är den hemliga polisen så effektiv så den tar hand om nästan all opposition.

Rolf Ekéus tror också att Bush vill visa att han inte tvekar att agera i frågor han anser viktiga. Som tillgången på olja.

- Man ska komma ihåg att USA numera leds av en president och en vicepresident som båda kommer från oljeindustrin, säger Rolf Ekéus.

Irak och Gulfen är världens oljerikaste område. Där finns mer än 50 procent av världens kända oljereserver.

- Även flertalet av USA:s allierade är importländer av olja. Det gäller att se till att Saddam inte tar överhanden i den där zonen.

Hårda angrepp i ord

Rolf Ekéus är inte förvånad över gårdagens attack. De amerikanska trupperna har i några veckors tid varit störda över det irakiska luftförsvarets förbättrade kapacitet.

Hur kommer Saddam att svara?

- Det blir nog hårda angrepp i ord, och så kommer han säga att "det här rör oss inte i ryggen".

Saddam Hussein har lett motståndet mot fredsprocessen mellan Israel och Palestina. Rolf Ekéus tror att det har stärkt hans position.

Allting började med Iraks invasion av Kuwait 1990

Allting började med Iraks invasion av Kuwait 1990

Markus Lutteman