Här är polisen på hugget

Förra året blev 12 947 av med körkortet - så här undviker du fällorna

NYHETER

Allt fler blir av med körkortet för fortkörning.

Störst är risken att åka fast på vägarna i Västra Götaland, Skåne och Östergötland.

Aftonbladet har kartlagt de värsta fartsträckorna, län för län.

Sammanlagt tog polisen 143 004 fortkörare förra året. Av dem trampade 12 947 så hårt på gasen att de förlorade "lappen".

Det är en ökning med nästan tjugo procent på ett år.

Det visar färsk statistik från rikspolisstyrelsen som Aftonbladet tagit del av. Vi kan dessutom avslöja på vilka vägsträckor i Sverige som polisen sätter fast flest fortkörare. Vi har också tagit reda på vilka hastighetsinstrument som används.

Vanligast är den så kallade "laserpistolen" men även radar och policepilot används. På några platser använder man sig även av automatradar, antingen monterad i en buss eller uppsatt i särskilda skåp intill vägen.

Västra Götaland har landets effektivaste trafikpolis.

Olycksdrabbade vägar i distriktet

I distriktet, som omfattar Göteborg, Borås, Uddevalla, Skövde och Vänersborg, fastnade i fjol drygt 25 000 fartsyndare.

- Vi har ett antal hårt olycksdrabbade vägar (E 6, E 20, riksvägarna 40 och 45) inom vårt område. Det är därför mycket viktigt att hålla nere hastigheterna, säger Bo Gustafson, chef för trafikpolisen.

- Kanske ägnar vi också mer tid åt hastighetsövervakningen än andra distrikt.

Även i Skåne bör förarna hålla koll på hastighetsmätaren. Där avslöjades förra året 20 000 fortkörare. Östergötland är ett annat ökänt "fortkörarlän", drygt 17 000 fartsyndare fastnade där i polisens kontroller.

Inte så riskfyllt i Södermanland

Att köra för fort genom Södermanland är också vara riskfyllt, men där är ingripandena inte alls lika många som i grannlänet Östergötland. Totalt fick 7 234 fartsyndare böter på de sörmländska vägarna.

I Stockholm togs endast omkring 11 000 fortkörare. Ungefär hälften så många som i Skåne.

- Det viktigaste är inte att sätta fast så många fortkörare som möjligt, det viktigaste är att få ner hastigheten, säger Tord Ahlborg, chef för trafikpolisen i Stockholm. Det har vi fått genom vår öppna övervakning. Medelhastigheten har gått ner med cirka nio kilometer på vägarna där vi visar oss med våra bilar och motorcyklar.

Gotland har minst antal bötfällda fortkörare, bara 347 stycken.

Så mycket kostar det att köra för fort

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM